Tadić u Francuskoj

Srbija je odlučna da nađe svoje mesto u Evropskoj uniji, poručio u Francuskoj predsednik Boris Tadić. Istorija strateških odnosa Srbije i Francuske daje dobru osnovu i za budućnost, rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Parizu da je Srbija danas moderna evropska država, odlučna da nađe svoje mesto u Evropskoj uniji i dodao da je podrška Francuske ključna za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Ističući da je Francuska imala ključnu ulogu u modernizaciji srpskog društva nakon petooktobarskih promena 2000. godine, Tadić je u obraćanju studentima i gostima na Vojnoj akademiji rekao da Srbija očekuje da do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Tadić je dodao da bi proces integracije Srbije u EU bio brži da postoji veća podrška Unije, ali dodao da ne očekuje da će pred Srbiju biti postavljani novi uslovi i istakao da je uveren da je Srbija potrebna EU.

Boris Tadić je poručio da Francusku i Srbiju vezuju istorijski strateški odnosi i da oni daju osnovu za francusko-srpske odnose u 21. veku.

Tadić je rekao da je Francuska revolucija 1789. godine postavila novi sistem evropskih vrednosti i da je Prvi srpski ustanak, 1804. godine, u stvari, predstavljao neku vrstu Francuske revolucije na Balkanu.

Boris Tadić je rekao i da se Srbija u 19. veku borila za demokratiju i nezavisnost i da je u tom periodu srpska elita školovana u Parizu.

Predsednik Srbije je podsetio da je ove godine stogodišnjica od kada je kralj Petar Prvi Karađorđević bio u poseti Francuskoj i kada je obnovljena saradnja između dve zemlje.

On je rekao i da se tokom Prvog svetskog rata 'iskovalo bratstvo' francuskih i srpskih vojnika i da su oni delili zajedničke vrednosti slobode i demokratije, a da je između dva svetska rata savezništvo sa Francuskom bilo kamen temeljac spoljne politike Kraljevine Jugoslavije.'

Predsednik Srbije je podsetio i da su prve žrtve fašizma u Evropi u tom periodu, 1934. godine, bili kralj Aleksandar i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu.

Učesnicima skupa na Vojnoj akademiji u Parizu obratio se i admiral Rikard Labord, direktor Studija nacionalne odbrane, koji je podsetio da su Srbi i Francuzi imali istorijske dobre odnose.

Tadić je razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora francuskog parlamenta Akselom Ponjetovskim i članovima tog tela.

Tadić je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorio memorijalnu izložbu slika slavne srpske slikarke Olje Ivanjicki, pod nazivom "Sazvežđe Olje Ivanjicki", na kojoj je istakao da je izložba samo deo ogromnog opusa koja je ostavila ova velika umetnica.

Tokom posete Francuskoj, planirano je da Tadić i francuski predsednik Nikola Sarkozi potpišu Sporazum o strateškom partnerstvu. Takav sporazum Srbija je ranije potpisala sa Kinom i Italijom, a najavljeno je i potpisivanje sporazuma sa Rusijom.

U delegaciji koju predvodi predsednik Tadić su i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ministri Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Šutanovac je najavio da će ministarstva odbrane dve zemlje potpisati i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti nastavak dalje saradnje, kao i školovanja naših oficira na najprestižnijim vojnim akademijama u svetu.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 07. apr 2011, 05:54) - Nishki [neregistrovani]

Biti il' ne biti u EU?

EU je blagodet za jedne, ropstvo za druge. Zato se postavlja pitanje da li ce uopste opstati. Sa ekonomske strane gledano, razvijene zemlje ce samo iskoriscavati slabije ili nerazvijene koje nemaju nikakvu sansu da se podignu ni na priblizni nivo razvijenih. Mnogi geopoliticari to potvrdjuju. Medju njima je i Dr. George Friedman, koji je juce bio jedan od govornika na skupu u gradu u kojem zivim. Naveo je primer Rumunije i rekao da njima nikako ne ide u korist sto su u EU. Takodje, je rekao da je za Tursku "blagoslov" sto nisu primljeni u Uniju, da ekonomski porast koji imaju poslednjih desetak godina nebi mogli imati da su pod zakonima EU. Rekao je jos da se Nemacka nikada nebi oporavila posle WWII da je bila u ovakvoj zajednici. Umesto toga Nemacka je imala "protekciju" svoje ekonomije dok se nije razvila. Normalno, sada ona kroji zakone, sa drugim jakima, kako njima odgovara. Slabima je potrebna zastita da bi se razvili, a u EU toga nema.
Bez njih nam nije dobro, sa njima ce nam, mozda, biti jos gore?
Pozdrav iz CCCCanade.

(četvrtak, 07. apr 2011, 04:29) - anonymous [neregistrovani]

Mnogo veliko i jako Prijateljstvo

Jako dobri prijatelji.

Nakon zavrsetka prvog svetskog rata, Srbija je Francuskoj prijateljski morala da plati za sve i jedno dugme a da nepricamo o ostalim prijateljskim poklonima Francuske vojske Srpskoj vojsci.

Molim te Objavi.

(četvrtak, 07. apr 2011, 04:07) - anonymous [neregistrovani]

moderna

Srbija je danas moderna drzava,pitam se za koga i od kada-verovatno od kako je DS na vlasti.NEVEROVATNO kakav socijalutopizam.

(sreda, 06. apr 2011, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Srbija je odlucila?

Gospodine Presednice, da li ste pitali Srbiju, tj. narod Srbije da li je stvarno odlucio da udje u EU ili vi to onako odokativno tvrdite? Svaku takvu vaznu odluku treba i proveriti, da bi ste bili sigurni sta narod zeli i hoce.

(sreda, 06. apr 2011, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Vrlo losa montaza

Verovatno preuzeto od francuskih medija.
Gde je himna Srbije?

(sreda, 06. apr 2011, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

pa sta

Istorija

Nemaju Kolubaru, al imaju Poatje, gde je Karlo Martel u 9 veku zaustavio arapsku najezdu na Evropu.Možda bi sada svi naši komentari bili na Arapskom. Možda.

Pa sta. Ja bih kupio bar tri zene a vi kupujte audi i golf

(sreda, 06. apr 2011, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

пријатељство

Пријатељство са Француском као што је било пре и за време Првог светског рата могуће је једино ако Француска повуче признање Космета и извини се јавно за бомбардовање наше земље. У супротном, тешко.

(sreda, 06. apr 2011, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

кад је већ тамо

Кад је већ наш председник тамо, могао би Саркозију пренети и неслагање наше земље са бомбардовањем Либије...

(sreda, 06. apr 2011, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

prijateljstvo

Prijateljstvo Srbije i Francuske se tesko moze obnoviti sa danasnjom Francuskom. To sto oni rade u poslednjih 20ak godina je neprihvatljivo. Ako promene kurs, sto da ne, ali za sada nista od toga.

(sreda, 06. apr 2011, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

nekad bilo sad se spominjalo

sve mi se cini da za "prijateljstvo" sa Francuskom sve vise vredi ona stara narodna -nekad bilo sad se spominjano.
pa pogledajte taj moral sta rade Libiji.