Tadić u Francuskoj

Srbija je odlučna da nađe svoje mesto u Evropskoj uniji, poručio u Francuskoj predsednik Boris Tadić. Istorija strateških odnosa Srbije i Francuske daje dobru osnovu i za budućnost, rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Parizu da je Srbija danas moderna evropska država, odlučna da nađe svoje mesto u Evropskoj uniji i dodao da je podrška Francuske ključna za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Ističući da je Francuska imala ključnu ulogu u modernizaciji srpskog društva nakon petooktobarskih promena 2000. godine, Tadić je u obraćanju studentima i gostima na Vojnoj akademiji rekao da Srbija očekuje da do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Tadić je dodao da bi proces integracije Srbije u EU bio brži da postoji veća podrška Unije, ali dodao da ne očekuje da će pred Srbiju biti postavljani novi uslovi i istakao da je uveren da je Srbija potrebna EU.

Boris Tadić je poručio da Francusku i Srbiju vezuju istorijski strateški odnosi i da oni daju osnovu za francusko-srpske odnose u 21. veku.

Tadić je rekao da je Francuska revolucija 1789. godine postavila novi sistem evropskih vrednosti i da je Prvi srpski ustanak, 1804. godine, u stvari, predstavljao neku vrstu Francuske revolucije na Balkanu.

Boris Tadić je rekao i da se Srbija u 19. veku borila za demokratiju i nezavisnost i da je u tom periodu srpska elita školovana u Parizu.

Predsednik Srbije je podsetio da je ove godine stogodišnjica od kada je kralj Petar Prvi Karađorđević bio u poseti Francuskoj i kada je obnovljena saradnja između dve zemlje.

On je rekao i da se tokom Prvog svetskog rata 'iskovalo bratstvo' francuskih i srpskih vojnika i da su oni delili zajedničke vrednosti slobode i demokratije, a da je između dva svetska rata savezništvo sa Francuskom bilo kamen temeljac spoljne politike Kraljevine Jugoslavije.'

Predsednik Srbije je podsetio i da su prve žrtve fašizma u Evropi u tom periodu, 1934. godine, bili kralj Aleksandar i francuski ministar spoljnih poslova Luj Bartu.

Učesnicima skupa na Vojnoj akademiji u Parizu obratio se i admiral Rikard Labord, direktor Studija nacionalne odbrane, koji je podsetio da su Srbi i Francuzi imali istorijske dobre odnose.

Tadić je razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora francuskog parlamenta Akselom Ponjetovskim i članovima tog tela.

Tadić je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorio memorijalnu izložbu slika slavne srpske slikarke Olje Ivanjicki, pod nazivom "Sazvežđe Olje Ivanjicki", na kojoj je istakao da je izložba samo deo ogromnog opusa koja je ostavila ova velika umetnica.

Tokom posete Francuskoj, planirano je da Tadić i francuski predsednik Nikola Sarkozi potpišu Sporazum o strateškom partnerstvu. Takav sporazum Srbija je ranije potpisala sa Kinom i Italijom, a najavljeno je i potpisivanje sporazuma sa Rusijom.

U delegaciji koju predvodi predsednik Tadić su i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ministri Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Šutanovac je najavio da će ministarstva odbrane dve zemlje potpisati i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji će omogućiti nastavak dalje saradnje, kao i školovanja naših oficira na najprestižnijim vojnim akademijama u svetu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво