Dve decenije 9. marta

Predsednik SPO-a Vuk Drašković pozvao građane okupljene na Trgu republike da, kao i pre 20 godina kada su tresli drvo neslobode, i danas talasaju, kako bi se sprečile malverzacije i otkrile sve kriminalne radnje današnje Srbije. Danas je potrebno tresti drvo slobode, poručuje Drašković.

Povodom dvadeset godina od prvih velikih demonstracija koje su zadale udarac režimu Slobodana Miloševića, predsednik SPO-a Vuk Drašković pozvao je građane okupljene na Trgu republike da, kao i pre 20 godina kada su tresli drvo neslobode, i danas talasaju, kako bi se sprečile malverzacije i otkrile sve kriminalne radnje današnje Srbije.

Drašković je okupljene podsetio na reči pisca Borislava Mihajlovića Mihiza, koji je od njih sa balkona Narodnog pozorišta tražio da "tresu drvo neslobode" i dodao da je danas potrebno tresti drvo slobode.

"Kada se to desi, videćete kako će to drvo brzo roditi zdrave plodove", rekao je Drašković, pred oko 2.500 okupljenih pristalica.

Drašković je podsetio da je SPO, pre 20 godina, na istom mestu krenuo u rušenje TV Bastilje i osvajanje slobode za Srbiju.

"Ovde smo, sa našom velikom nadom i velikim srcima, goloruki razbili i rasterali aparat sile režima Slobodana Miloševića. Ovde smo srušili Bastilju, ovde smo oslobodili sve ostale tamnice istine, oterali ministra policije, a njihov poraz 9. marta nisu mogli da zaustave ni generali komunističke vojske, ni njihovi tenkovi", podsetio se Drašković.

Prema njegovim rečima, Vidovdanski sabor, junske demonstracije, tromesečne demonstracije i 5. oktobar 2000. godine, sazivao je i vodio 9. mart 1991. godine.

Drašković je upozorio da, posle 11 godina od dana kada se veruje da je osvojena sloboda, žrvanj demokratske tranzicije nije tako surovo i bezdušno pregazio nikoga, kao što je to učinio junacima 9. marta.

"Takvog dana nije bilo u istoriji Beograda i nikada više neće biti. Budite ponosni svi vi koji ste ovde, koji nisu sada ovde, a bili su tog 9. marta. Za taj dan je vredelo živeti", poručio je Drašković.

Oko 2.000 pristalica koji su se okupili na Trgu republike uzvikivalo je: "Vuče, Vuče", "Svi, svi", "Hoćemo kralja", "Dole vlada".

"Miting protiv petokrake"

Na današnji dan 1991. godine, na Trgu Republike,, u organizaciji Srpskog pokreta obnove,  održane su prve masovne demonstarcije protiv režima Slobodana Miloševića, pod sloganom "Miting protiv petokrake".

Na zabranjeni miting na Trg republike stiglo je oko 100.000 ljudi, iako je policija blokirala prilaze Beogradu. Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke poltike državne televizije koja je tada prvi put nazvana TV Bastiljom.

Glavni zahtevi demonstranata bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd, zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun Srpskog pokreta obnove i drugih opozicionih stranaka.

Oko podneva, policija je krenula u razbijanje demonstracija.

Lideri opozicije se sklanjuju u zgradu Narodnog pozorišta, čija im je vrata otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović. Sa terase, okupljenima su se obratili: Vuk Drašković, Zoran Đinđić, Žarko Jokanović, Milan Paroški, Vojislav Koštunica, Leon Koen, Milan Komnenić i pisac Borislav Mihajlović Mihiz.

Dok su se govornici obraćali okupljenim građanima, policija je napala demonstrante i pokušala da ih rastera ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, upotrebom protivdemonstrantskih bornih kola i konjice.

Na prebijanje demonstranata, Vuk Drašković je sa balkona odgovorio pozivom na juriš. Demonstranti su pružili žestok otpor, što se pretvorilo u višečasovne sukobe sa policijom. 

U sukobima je povređeno više od 200 ljudi. U Masarikovoj ulici, bežeći od demonstarnata, poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Nešto kasnije, policija upotrebljava vatreno oružje i ubija sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.

U popodnevnim časovima, vlast je izvela tenkove na beogradske ulice. Uhapšen je lider SPO-a Vuk Drašković i zabranjen rad Televizije Studio B i Radija B92.

Slobodan Milošević je demonstrante nazvao snagama haosa i bezumlja. Bio je to početak uličnih protesta opozicije u Srbiji, na koje je vlast odgovorila silom.

Odgovor na državnu represiju stigao je sledećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti. Počela je srpska Plišana revolucija.

Posle nekoliko dana protesta, usvojeni su zahtevi studenata, iz zatvora je pušten Vuk Drašković, ministar policije Radmilo Bogdanović podneo je ostavku, smenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, a Studio B i Radio B92 su nastavili da rade.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара