Poslanici o rekonstrukciji

Parlament i sutra raspravlja o izmenama Zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima. Nova rešenja omogućiće jedinstveno političko delovanje, efikasnost Vlade i usaglašeno predstavljanje njenih stavova u javnosti, istakao ministar Milan Marković. Opozicija smatra da je rekonstrukcija Vlade politička nagodba.

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće sutra objedinjenu raspravu o Izmenama zakona o Vladi i Predlogu zakona o ministarstvima, čije je donošenje preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će rekonstruisana Vlada Mirka Cvetkovića imati najmanje resora od Drugog svetskog rata.

Marković je, obrazlažući pred poslanicima predložene zakone, konstatovao da je samo 2004. godini u Vladi Srbije bilo 17 ministarstava, koliko bi trebalo da ima i Cvetkovićeva rekonstruisana Vlada, ali da je imala više posebnih organizacija.

Ministar je objasnio da će donošenje Izmena zakona o Vladi omogućiti viši stepen jedinstvenog političkog delovanja Vlade i usaglašeno predstavljanje njene politike i stavova u javnosti.

Novi Zakon o ministarstvima je, kako je naveo, nužno doneti, kako bi se obezbedilo efikasnije funkcionisanje Vlade, racionalnija i funkcionalnija organizacija rada državne uprave i delotvoran i ekonomičan rad i efikasno ostvarivanje utvrđenih nadležnosti ministarstava.

Takođe, nova struktura Vlade će, prema Markovićevim rečima, stvoriti organizacione pretpostavke za efikasnije donošenje odluka i smanjenje rashoda državne uprave.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da je cilj rekonstrukcije Vlade politička stabilnost i ostvarivanje ranije zacrtanih ciljeva.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić izjavio je da je rekonstrukcija odgovoran potez Vlade Srbije i da ona neće biti na štetu građana.

Opozicija je bila razočarana što u skupštinsku salu nije došao premijer. U svojim izlaganjima najčešće su komentarisali kadrovska rešenja.

"Partijska nagodba" 

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da predlog vladajuće koalicije o rekonstrukciji nije rezultat razumnog konstatovanja da nešto u državi mora da se menja, već da je to "partijska buvlja pijaca".

"Zašto je Ministarstvo energetike podeljeno tako da jedan deo pripadne ortopedu, a drugi najneefiksnijem ministru, koji pravi pogrešnu traku autoputa. Jedan od najkorektnijih ministara u Vladi bio je Škundrić", kaže Jovanović.

Jovan Palalić iz DSS-a izjavio je da bi Vlada Srbije trebalo iz skupštinske procedure da povuče predložene Izmene zakona o ministarstvima, dok je Predlog zakona o Vladi ocenio kao skandalozan, a rekonstrukiciju partijskom nagodbom bez ikakvog cilja.

Palalić je u skupštinskoj raspravi rekao da je odluka o smanjenju broja ministara pokazala ozbiljnu krizu vlasti i početak rušenja institucija u Srbiji.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić ponovo je od vlasti zatražio izbore u novembru i zapitao da li u rekonstruisanoj Vladi stari ljudi donose novu mladost i energiju. Prema njegovim rečima, Zakon o Vladi se donosi isključivo zbog Mlađana Dinkića. 

"Kozmetičke promene" 

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić poručio je vlastima da im je iscurilo vreme, navodeći da ih zato hvata panika, jer se bliže izbori. On je ocenio da je reč o kozmetičkim promenama i da se vraćaju mračna vremena, jer ministri sada moraju da idu po svoje mišljenje.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je da od rekonstrukcije ne očekuje nikakvo poboljšanje.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor smatra da bi trebalo preimenovati Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava u Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i osnovati unutar njega Upravu za ljudska i manjinska prava.

Poslanicima je stiglo obaveštenje od premijera da neće dostavljati imena naslednika Dinkića, Kalanovićeve i Milosavljevića, jer bi to, kako kaže, bila uvreda za ugled parlamenta, u danu se zna da jedno od tih ministarstava neće postojati.

Imena ministara premijer će dostaviti, pošto predložene izmene zakona budu usvojene.

Poslanici su prepodnevni rad završili raspravom o popisu stanovništva i poljoprivredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво