Dijalog Beograda i Prištine

Završen prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu, na kojem su teme bili katastri, aviosaobraćaj, telekomunikacije, predsedavanje CEFTA i izgled carinskih pečata. Pregovori se nastavljaju sutra.

Prvi sastanak predstavnika Beograda i Prištine, od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, održan je u Briselu. Na početku pregovora, koji će trajati dva dana, obe strane izjavile da su spremne za konstruktivan dijalog.

Dvočasovni sastanak je počeo u 19 časova, umesto u 15, kao što je planirano, zbog kašnjenja kosovske delegacije.

Na pregovorima delegaciju Beograda predvodi politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović, dok prištinsku stranu predvodi zamenica premijera Kosova Edita Tahiri.

Stefanović je uoči sastanka poručio da Beograd započinje razgovore sa "torbom punom predloga", dok je Edita Tahiri više puta istakla da je reč o razgovorima dve nezavisne države i da se radi o tehničkom dijalogu.

Stefanović je, takođe, najavio da će teme razgovora biti katastri, aviosaobraćaj, telekomunikacije, predsedavanje CEFTA i izgled carinskih pečata.

"Ne znači da će to biti sve teme, ni da ćemo rešiti sva pitanja", dodao je Stefanović, napominjući da će dijalog trajati onoliko koliko je potrebno da bi se rešili bar glavni problemi koji postoje između dve strane.

Dijalogom do boljih odnosa

Podsećajući da Beograd i Priština po pitanju statusa imaju dijametralno suprotne stavove i da bi bilo iluzorno očekivati da bilo koja strana promeni svoje mišljenje, Stefanović je istakao da bi dijalog trebalo da pomogne da se regulišu odnosi Beograda i Prištine.

Po rečima Edite Tahiri, radi se o "tehničkom dijalogu" kojem prištinska strana pristupa "otvorenog duha i sa konstruktivnim pristupom".

"Mnogo je stvari na dnevnom redu. Ako bude kreativnosti, moći ćemo da unapredimo živote ljudi i napredujemo u približavanju EU", rekla je Tahiri ističući da misli na "državu Kosovo i državu Srbiju".

Početak pregovora bio je pod znakom pitanja, jer kosovska skupština nije uspela da usvoji rezoluciju za razgovore sa Beogradom. Međutim, na kraju je odlučeno da je spremnost kosovske vlade da učestvuje u pregovorima dovoljna da bi delegacija otputovala u Brisel.

Posredovanje Evropske unije

Sastanku je u ime EU prisustvovao Robert Kuper, dok je tročlanu delegaciju Vašingtona predvodio Tomas Kantrimen, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Posle drugog sastanka koji je planiran za sredu biće objavljeno saopštenje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, a medijima će se obratiti i predstavnici delegacija.

U Briselu se trude da se sve odvija što diskretnije, a sastanak se predstavlja kao radni i tehnički i naglašava se da je to tek početak procesa.

Teme dvodnevnih razgovora, kako je saopšteno iz Brisela, biće regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.

Za razliku od prethodnih pregovora vođenih u Beču, novi krug dijaloga vodiće se isključivo uz posredovanje Evropske unije, ali i uz prisustvo Sjedinjenih Američkih Država.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара