Novi zakon, manje ministarstava

Prema jednoj od verzija o rekonstrukciji Vlade, biće spojena ministarstva finansija i trgovine, dok će Ministarstvo nauke biti pripojeno Ministarstvu prosvete. Ljudska i manjinska prava biće u delokrugu rada ministra za državnu upravu, a spekuliše se da će Ministarstvo rudarstva i energetike biti podeljeno.

Poslanici republičkog parlamenta raspravljaće u ponedeljak o novom zakonu o ministarstvima, kojim će biti rekonstruisana Vlade. Spajanjem resora, u Vladi će biti sedam stolica manje. Sa pregovaračkog stola vlasti procurela je moguća verzija dogovora.

Ko će upravljati državnim novčanikom najteža je odluka za demokrate, jer je izvesno da će biti spojena ministarstva finansija i trgovine.

U igri su premijer Mirko Cvetković, dosadašnja ministarka Diana Dragutinović, ali i bivši ministar finansija iz doba Zorana Đinđića Božidar Đelić.

Ministarstvo nauke, koje je Đelić do sada vodio, prema saznanjima RTS-a, pripašće socijalistima i biće spojeno sa prosvetom.

U simbiozi će, kako je od ranije poznato, biti i Ministrastvo ekonomije i Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan. Do kraja dana znaće se i ko će iz G17 plus njime da upravlja.

Posle višednevne dileme da li da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava bude pripojeno Ministarstvu pravde ili Ministarstvu državne uprave, odlučeno je da i ubuduće Ministarstvo pravde ostane samostalno.

Dakle, ministar za državnu upravu brinuće i o ljudskim i manjinskim pravima.

Spekuliše se i o tome da će dosadašnje Ministarstvo rudarstva i energetike biti pocepano na pola, pa će rudarstvo biti pripojeno Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, a energetika Ministarstvu infrastrukture. Na čelu tog ministarstva, prema ranijim najavama - biće Milutin Mrkonjić.

Ujedno će se udružiti i dosadašnja ministarstva za kulturu i telekomunikacije. Novim ministarstvom za kulturu, informisanje i informaciono društvo upravljaće kadar G17 plus.

Jedan ministar vodiće brigu i o dijaspori i veri.

Nagađa se i da bi Vlada trebalo da broji 4 potpredsednika, kao i da bi neki ministri koji ostanu bez fotelje u Nemanjinoj mogli da je zamene drugom - u diplomatiji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво