Vlada će imati 17 resora

Rekonstruisana vlada imaće 17 resora, a imena ministara biće objavljena do ponedeljka, izjavio premijer Mirko Cvetković. Imena ministara biće poznata do ponedeljka. Istog dana pred poslanicima će biti i predlog izmena Zakona o ministarstvima.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da će rekonstruisana vlada imati 17 resora. Imena ministara koji odlaze i ostaju biće poznata do ponedeljka. Recept rekonstrukcije sa republičkog nivoa koristiće najverovatnije i Vojvodina.

Cvetković je rekao da će predlog izmena Zakona o ministarstvima biti u Skupštini, u ponedeljak.

"Poslovi na rekonstrukciji Vlade idu u odličnom pravcu, trenutno se radi na kadrovskim rešenjima, tačnije, još se traže adekvatna kadrovska rešenja za pojedine resore", rekao je Cvetković.

Premijer je rekao da je, prema zakonu, dužan da do utorka, 8. marta, predloži nove ministre koji bi zamenili tri ministra koja su dala ostavke.

"Jedno od tih ministarstava, međutim, biće ukinuto, što znači da se daje predlog za resor koji neće postojati", rekao je premijer, ističući da se mora poštovati zakonska forma. "Stoga će to biti samo formalni predlozi", rekao je Cvetković.

U skladu sa zakonskim propisima i zahtevanom dinamikom, u ponedeljak, 7. marta ujutro, Skupštini biti dostavljen predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima i neke, kako je rekao, manje izmene Zakona o Vladi, jer su to pretpostavke rekonstrukcije, rekao je premijer.

Spajanje ministarstava

Po sistemu dva u jedan spekuliše se o spajanju ministarstva: trgovine i poljoprivrede, pravde i ljudskih prava, vera i državna uprave, kulture i telekomunikacija.

Jedina potvrđena spajanja su Ministarstava za Nacionalni investicioni plan i Ministarstva ekonomije, kao i infrastrukture i energetike čiji će ministar biti Milutin Mrkonjić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da to ne znači da SPS ima loše mišljenje o radu ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, već da ne želi da bude prepreka rekonstruciji vlade.

Vest o vladi od 17 resora deo opozicije naziva trulim kompromisom na neodrživim osnovama.

Zbog toga LDP poručuje da neće podržati najavljenu rekonstrukciju. DSS traži ostavku premijera, jer tvrde da je čitav njegov mandat obeležilo kršenje ustava i zakona, što će se, kažu, ponovo dogoditi ako novi zakon o ministarstvima ne bude usvojen do utorka.

Naprednjaci ponavljaju da je rekonstrukcija "neodgovorna" i da služi za kupovinu vremena.

"Hoćete da me ubedite da će u rekonstruisanoj vlasti, vladi, službenik Mlađana Dinkića da kvalitetnije obavlja posao od Mlađana Dinkića, ili poštenije ili bolje ili drugačije", kaže potpredsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи