Sledeće nedelje o rekonstrukciji

Parlament će sledeće nedelje raspravljati o izmenama Zakona o ministarstvima. Ako budu spojena ministarstva za infrastrukturu i energetiku, resorni ministar biće Milutin Mrkonjić, kaže Ivica Dačić. DS bez tri ministarstva, a SPS i G17 plus sa po jednim manje, kaže Rasim Ljajić. Moguće nove nadležnosti za Ministarstvo pravde, rekao Slobodan Homen.

Skupština Srbije raspravljaće, sledeće nedelje, o izmenama Zakona o ministarstvima, najavila je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Poslanici će dobiti predlog izmena Zakona o ministarstvima pre utorka, 8. marta, kada ističe rok u kojem premijer Mirko Cvetković treba da obavesti parlament o predlozima za nove ministre.

"Nigde nismo zakasnili, sve se događa sledeće nedelje", rekla je Slavica Đukić-Dejanović, odgovarajući na pitanje poslanika Miloša Aligrudića iz DSS-a koji navodi da će parlament kasno raspravljati o izmenama u Vladi Srbije, budući da u utorak ističe rok u kojem premijer mora da predloži nove ministre.

Spajanje ministarstava

Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da će u narednim danima biti realizovan dogovor stranaka vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade.

Dačić je rekao novinarima da do tada treba napraviti dogovor stranaka vladajuće koalicije, kako bi se realizovala rekonstrukcija Vlade.

Podsetio je da je postignut dogovor da se smanji broj ministarstava i ministara, odnosno, članova Vlade, a da će to biti urađeno spajanjem ministarstava.

"Ukoliko budu spojena ministarstva za infrastrukturu i energetiku, resorni ministar biće Milutin Mrkonjić", naglasio je ministar Dačić.

Dačić kaže da je SPS zadovoljan radom svojih ministara i da neće nikoga da smenjuje, a da je predlog o spajanju ministarstava potekao od stranke G17 plus, u skladu sa njihovim stavom: "Svoje ne damo, tuđe nećemo".

DS bez tri ministarstva, SPS i G17 plus sa po jednim manje

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da će prilikom predstojeće rekonstrukcije Vlade Srbije, Demokratska stranka ostati bez tri ministarstva, a da će po jedno manje imati G17 plus i SPS.

"Verujem da će to biti po formuli koja je u javnosti cirkulisala, tako da će postojati sličan odnos koji je postojao prilikom formiranja vlade - tri ministarstva manje DS, a po jedno manje SPS i G17 plus", rekao je Ljajić novinarima u parlamentu.

Ljajić veruje da će se rekonstrukcijom završiti period političkih sukoba i konfrontacija, pre svega, među članicama vladajuće koalicije i da će se Vlada za godinu dana, koliko joj je ostalo do kraja mandata, posvetiti da građani osete boljitak.

"Ukoliko toga ne bude, nikakva rekonstrukcija nam neće pomoći", rekao je Ljajić i dodao da priča o rekonstrukciji mora da se završi i da premijer Mirko Cvetković, posle toga, izađe sa konkretnim predlozima mera za poboljšanje ekonomske situacije i posebno poboljšanje životnog standarda.

Nove nadležnosti Ministarstva pravde? 

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da ima nagoveštaja da će tom ministarstvu biti pridodate nove nadležnosti, odnosno, novo ministarstvo.

"To neće biti ni mala ni laka stvar, već dodatna obaveza", rekao je Homen novinarima u Palati Srbije.

Homen je dodao da je najbolje da se sačeka odluka premijera Mirka Cvetkovića, koji je najavio da će sutra saopštiti detalje o promenama u Vladi.

Homen je istakao da je apsolutno siguran da će ministarka pravde Snežana Malović ostati na tom mestu.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Žika Gojković kaže da će ta stranka podržati Vladu Srbije, bez obzira na to koliko ona ministarstava imala.

Gojković je novinarima u parlamentu rekao da su za tu stranku personalna rešenja u drugom planu i ponovio da je SPO spreman da se bez uslovljavanja odrekne ministarstva kojim rukovodi, ukoliko je to u cilju političke stabilnosti i ostvarivanja zacrtanih ciljeva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара