Tači premijer, Pacoli predsednik

Posle tri kruga glasanja, Bedžet Pacoli izabran za predsednika Kosova. U poslednjem krugu glasanja, lider ANK dobio 62 glasa. Tači dobio novi mandat za sastav vlade. Zasedanje napustili DSK i Vetevendosje.

Koalicioni sporazum Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija na jedvite jade je preživeo prvo iskupšenje, pošto je Pacoli tek posle tri kruga glasanja dobio dovoljnu podršku poslanika kosovskog parlamenta i izabran za novog predsednika Kosova.

U trećem krugu glasanja, za Pacolija su glasala 62 poslanika, ili jedan više od proste većine koja mu je bila potrebna da postane četvrti predsednik Kosova, posle Ibrahima Rugove, Fatmira Sejdijua i Jakupa Krasnićija, koji je nekoliko meseci bio vršilac te dužnosti.

Pacoli je u prvom krugu dobio tek 54 glasa, odnosno 27 manje od potrebne dvotrećinske većine. U drugom krugu, rezultat je donekle popravljen, pa je lider Alijanse za novo Kosovo dobio podršku 58 poslanika.

Posle neuspešnog drugog kruga glasanja, poslanici su otišli na pauzu, tokom koje je Tačijeva koalicija uspela da pronađe nekoliko glasova kako bi prešla granicu od 61 glasa.

Po izboru na funkciju predsednika, Pacoli je poručio da će biti predsednik svih koji žive na Kosovu, bez obzira na etničku i političku pripadnost.

"Postigao sam uspeh poštenim radom. Uspehe na Zapadu želim da oživotvorim i na Kosovu. Zapad je put kojim će koračati i Kosovo", rekao je Pacoli.

Predsednik Kosova je istakao da je izabran kako bi Kosovo vodio putem bez konflikata i sukoba i najavio da će se za vreme svog mandata boriti protiv kriminala, za što bolje funkcionisanje pravosuđa i da niko ne bude iznad zakona. Kao značajne obaveze, Pacoli je istakao saradnju sa Srbijom.

Iako je izabran u skupštini, Pacoli kaže da će se boriti da naredni predsednik Kosova bude biran na neposrednim izborima. 

Izbor za predsednika Kosova bojkotovali su poslanici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, pokreta Samoopredeljenje.

Oni su napustili salu i pre nego što je glasanje počelo, navodeći da ne žele da budu saučesnici u izboru predsednika Kosova i vlade, tvrdeći da su unapred osuđeni na neuspeh.

Sednici su prisustvovala svega 64 od 120 poslanika, jer su Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Pokret za samoopredeljenje Vetevendosje napustili sednicu uoči glasanja o novom predsedniku.

Prethodno, za predsednika parlamenta izabran je Jakup Krasnići, visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Na današnjem plenumu izabrana je i Vlada Kosova koja će imati 18 ministarstava i pet zamenika premijera, među kojima je i Slobodan Petrović iz Samostalne-liberalne stranke.

Srbi će imati predstavnike i u ministarstvu za rad i socijalno staranje koje će voditi Nenad Rašić, ministarstvu za povratak i zajednice na čijem će čelu biti Saša Rašić, dok će ministarstvo lokalne uprave voditi Radojica Tomić.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво