SNS traži smanjenje broja poslanika

Srpska napredna stranka će u četvrtak predati Skupštini više od 280.000 potpisa građana, u okviru inicijative za smanjenje broja poslanika na 125, najavio Aleksandar Vučić. Miting, planiran za 4. februar, odložen za dan kasnije, kako kažu, iz bezbednosnih razloga.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavljuje da će ta stranka, u četvrtak, predati Skupštini Srbije više od 280.000 potpisa građana, u okviru inicijative za promenu Ustava Srbije, radi smanjenja broja poslanika na 125.

Vučić je objasnio da 250 poslanika, koliko ih ima u Skupštini Srbije, nije u skladu sa brojem stanovnika, niti teritorijom Srbije, navodeći da bi se smanjenjem broja poslanika za pola, za četiri godine uštedelo dve milijarde dinara.

Vučić očekuje da će ostale stranke, a pre svega iz vladajuće koalicije, prihvatiti predlog naprednjaka, budući da su se sve složile da je potrebno smanjiti broj poslanika.

Zamenik predsednika SNS-a je rekao da je protest opozicije pomeren za 5. februar iz bezbednosnih razloga, navodeći da je cilj naprednjaka da na njemu, u miru i redu, poruče vladajućoj većini "da je vreme da ode" i da su neophodni vanredni parlamentarni izbori.

"Mi želimo da miting protekne u miru. Mi ne želimo da bilo ko, ne od naših simpatizera, već od nezadovoljnih građana Srbije, na bilo koji način hrabri nekoga da uradi što su neki pre nas radili, otimajući puške iz policijske stanice u Majke Jevrosime, spaljujući skupštine, televizije, linčujući direktore televizije", rekao je Vučić.

"Mi nećemo takav skup, zato suzbijamo takvu vrstu rizika i želimo da snagom i brojem ljudi koji će biti na skupu pošaljemo poruku režimu da im je došao kraj, da je vreme za promene", naglasio je Vučić.

Insistiranje na raspisivanju izbora

SNS će, prema njegovim rečima, i dalje insistirati na razgovorima sa većinom o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, sprečavanju prodaje kompanije "Telekom Srbija", na drugačijoj politici RTS-a i Studija B, kao i na otkrivanju ubice Ranka Panića i krivaca za, kako je Vučić naveo, izbornu krađu u Boru.

Govoreći o spekulacijama u javnosti o saradnji sa Demokratskom strankom, Vučić je rekao da je cilj naprednjaka da pobede sve stranke vladajuće koalicije, a ne da sa njima sarađuju.

"Mi nećemo svoje suprotstavljanje DS-u da dokazujemo vradžbinama, kletvama i bacanjem cipela, već pristojnim rečima, rečnikom političkih protivnika, a ne neprijatelja i uvereni smo da za to imamo najširu podršku građana", rekao je zamenik predsednika SNS-a.

Vučić je dodao da se prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja razlika između SNS-a i DS-a povećava, da je ona oko šest do sedam odsto, a upravo to vidi kao razlog za to što u poslednjih 10 meseci nije objavljeno nijedno istraživanje javnog mnjenja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво