I Kosovo u Upitniku

Iako je ranije navedeno da Kosovo nije obuhvaćeno Upitnikom Evropske komisije, među pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose našlo se i Kosovo, piše portal "Euraktiv Srbija".

U Upitniku Evropske komisije, na osnovu kojeg treba da bude sačinjeno mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji, među pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose našlo se i Kosovo.

Iako je u uvodnim napomenama navedeno da Kosovo nije obuhvaćeno Upitnikom, jer je pod Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, jednim od pitanja od Srbije se traži da pruži pregled svojih odnosa sa Kosovom i objasni kakve napore je preduzela da bi osigurala delotvornu saradnju u pitanjima koja su u vezi sa Evropskom unijom, kao i sveobuhvatnu regionalnu saradnju, piše portal Euraktiv Srbija.

Kosovo se pominje i među pitanjima o trgovinskoj razmeni koja se odnose na zemlje u okruženju. Od Srbije se traži da navede kolika je trgovinska razmena sa BiH, Hrvatskom, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Od Srbije se traži i da odgovori koliki se porez na dodatu vrednost primenjuje na robu koja ide iz Srbije na Kosovo i obratno, kao i da navede kakve su izvozne i uvozne i putne dozvole potrebne i koji se poreski režim primenjuje za tu robu.

Kosovo se pominje i u grupi pitanja o viznom režimu, a od Srbije se traži detaljno objašnjenje specijalne procedure po kojoj građani Kosova dobijaju biometrijske pasoše, kao i da odgovori kako to funkcioniše i koje se mere preduzimaju da se spreče korupcija i zloupotrebe.

Carinski propisi i procedure

U grupi pitanja o spoljnim granicama i šengenskom viznom režimu od Srbije se traži detaljan opis situacije na administrativnoj granici sa Kosovom (postojeći ili planirani međunarodni sporazumi o graničnoj saradnji) kao i opis praktične saradnje sa Euleksom, i objašnjenje granične procedure kontrole stranaca koji ulaze u Srbiju, preko administativne granice sa Kosovom.

U delu Upitnika koji se odnosi na carinske propise i procedure, Srbiji se postavlja i pitanje da li se u trgovini sa Kosovom primenjuju neka posebna carinska pravila, koje carinske formalnosti važe za robu koja ide na Kosovo ili sa Kosova i da li se plaća carina, kao i da li za Kosovo važe neka posebna pravila u vezi sa poreklom robe.

U grupi pitanja koja se odnose na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, od Srbije se traži da odgovori kakav politički dijalog vodi za zemljama Zapadnog Balkana, među koje je svrstano i Kosovo, a među pitanjima o unutrašnjoj bezbednosti nalazi se i uloga vojske i policije u upravljanju administrativnom granicom sa Kosovom.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи