Status kandidata krajem 2011.

Srbija bi trebalo krajem 2011. godine da dobije status kandidata za ulazak u EU, ocenio vicepremijer Božidar Đelić, istakavši da je spremno 85 odsto odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, Božidar Đelić izjavio je danas da je spremno 85 odsto odgovora na Upitnik Evropske unije i da očekuje da Srbija krajem 2011. godine započne pregovore o pristupanju EU.

"Trenutno sva ministarstva, ogranci države i regulatorna tela pripremaju odgovore na Upitnik EU, koji će biti veoma kvalitetni", rekao je Đelić novinarima u Skupštini Beograda.

Đelić je istakao da će, posle dostavljanja odgovora na upitnik EU, biti dodatnih pitanja, kao i da će tehničke misije, na terenu, proveravati da li ono što je navedeno odgovara činjenica i realnom stanju.

"Prošla godina je bila godina vizne liberalizacija, a 2010. će biti godina u kojoj je Srbija pokrenula ono što će krajem 2011. biti veliki sledeći krupni korak ka EU, a to je dobijanje statusa kandidata i početak pregovora za ulazak u EU", rekao je Đelić.

Evropski komesar za prošrenje Štefan File uručio je 24. novembra premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću Upitnik na osnovu kojeg EU treba da oceni spremnost Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Upitnik sadrži 2.483 pitanja koja su razvrstana u 33 poglavlja.

Rekonstrukcija u prvom kvartalu 2011.

Đelić je rekao da se zalaže za rekonstrukciju Vlade u prva četiri meseca naredne godine navodeći pritom da će u protivnom Srbija "imati problema na evropskom putu".

Ministar je izjavio da smanjivanje broja ministarstava na petnest nije dovoljno, i da je potrebno još veće smanjenje jer Srbiji ne treba "šminka". Đelić je ocenio da će naredna godina biti "godina stabilnosti i reformi"

Govoreći o izbornom sistemu, Đelić je rekao da izborni sistem u Srbiji mora da bude takav da građani znaju za koga glasaju i da vlasnici mandata budu poslanici.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво