Srpsko-brazilska vojna saradnja

Ministri odbrane Srbije i Brazila, Dragan Šutanovac i Nelson Žobim potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Žobim je prvi ministar odbrane te države koji je posetio Srbiju.

Vojno-tehnička saradnja Srbije i Brazila, kao i niz zajedničkih aktivnosti, predviđeni su Sporazumom o saradnji u oblasti odbrane, koji su potpisali resorni ministri dve zemlje, Dragan Šutanovac i Nelson Žobim.

Šutanovac i Žobim su na zajedničkoj konferenciji za novinare, u Domu Garde na Topčideru, naveli da su uz vojnu i ekonomsku saradnju, za buduće odnose, interesantne i tehničko-tehnološka oblast, kao i vojna medicina i obrazovanje.

Dvojica ministara naglasila su i spremnost da razmenjuju iskustva u oblasti učešća u mirovnim operacijama s obzirom na to da Brazil trenutno ima više od 2.200 pripadnika angažovanih u tim aktivnostima Ujedinjenih nacija.

Šutanovac je istakao da je današnja poseta kolege iz Brazila Srbiji istorijska, jer ne postoji podaci da je, ikada, ministar odbrane te države boravio u Srbiji.

Ministar odbrane Srbije istakao je i da ova poseta predstavlja potvrdu poštovanja naše vojske i izuzetnih odnosa u prošlosti.

Šutanovac je ocenio i da postoji prostor za zajedničko investiranje u razvoj vojne industrije, što bi moglo da dovede do zajedničkog nastupa na tržištima, koje su kupci proizvoda iz Srbije i iz Brazila.

On očekuje da će vojna delegacija Brazila iduće godine boraviti u Beogradu, tokom Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme Partner.

Žobim je istakao da će potpisani Sporazum pokriti sve oblasti buduće saradnje, precizirajući da je postignut dogovor da se formiraju radne grupe, koje će tokom obostranih poseta definisati oblasti u kojima možemo da sarađujemo.

"Želimo da učestvujemo u zajedničkom razvoju vojnotehničkih instituta, što je vrlo važno u svim zemljama, jer oni doprinose razvoju tehnologija", rekao je ministar odbrane Brazila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара