Dijalog sa Beogradom u februaru

Hašim Tači rekao da će dijalog Prištine sa Beogradom početi u februaru, ali da neće biti reči o severu Kosova. Najvažnije teme dijaloga biće nestala lica, koordinacija mera protiv organizovanog kriminala, infrastruktura i energija, kaže Tači.

Premijer Kosova Hašim Tači istakao je da će dijalog sa Beogradom otpočeti najverovatnije u februaru, dodajući da sever Kosova neće biti predmet tih razgovora.

U intervjuu bečkom dnevniku Standard, Tači je negirao tvrdnje predsednika Srbije Borisa Tadića da Priština odugovlači sa početkom dijaloga.

"Mi smo uvek prihvatali dogovore kojima je posredovala međunarodna zajedinca, počev od Rambujea, ali je Beograd sve to odbacivao. Perspektiva za Kosovo otvorena je tek u proteklih deset godina. Sve se sada planira u Briselu i Vašingtonu, a Priština će na vreme igrati svoj aktivni deo", naglasio je Tači.

Prema njegovim rečima, najvažnije teme dijaloga Beograda i Prištine biće nestala lica, koordinacija mera protiv organizovanog kriminala, infrastruktura i energija.

Kad je reč o severu Kosova, Tači je podvukao da ni pod kakvim okolnostima, sa Beogradom neće biti diskusije o unutrašnjoj organizaciji Kosova.

"Teritorija Kosova je međunarodno priznata. Mi smo potpuno primenili Ahtisarijev plan i kada je reč o severu. Optimista sam da će Beograd sada promeniti stav prema srpskim građanima Kosova", rekao je Tači.

"Ne može se biti konstruktivan sa Briselom i jako destruktivan sa Kosovom. Kosovo je na evropskoj agendi i verujem da su i oni to razumeli. Taj proces će se zaključiti međusobnim priznavanjem Srbije i Kosova", istakao je Tači.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво