Ambasadori u Novom Pazaru

Novom Pazaru potrebna pomoć otvaranjem novih radnih mesta, rekao ministar ekonomije Mlađan Dinkić na sastanku sa ambasadorima devet zemalja u Novom Pazaru. Nepohodno pojednostaviti administraciju kako bi se omogućio brži razvoj preduzeća, rekla ambasadorka SAD Meri Vorlik.

U Novom Pazaru i Sjenici danas i sutra borave šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos i ambasadori devet zemalja. Osim Kipreosa, u tom regionu biće i ambasadori Austrije, Češke, Danske, Nemačke, Japana, Norveške, Švedske, Turske i Sjedinjenih Država.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Mlađan Dinkić naglasio je u Novom Pazaru da se gradu i tom regionu mora što pre pomoći otvaranjem radnih mesta. Dinkić je upozorio da ukoliko do toga ne dođe, tom kraju preti masovno iseljavanje mladih zbog nezaposlenosti, koja ovde iznosi gotovo 50 odsto.

Vlasnik tekstilne fabrike Denistar Agan Mehmedović zadovoljan je posetom ambasadora i ministra Dinkića i smatra da je ona pokazatelj napora Vlade Srbije da ulaže u razvoj ovog kraja.

Prema rečima ministra, poseta ambasadora prilika je da se pozovu kompanije iz njihovih zemalja da investiraju u Novi Pazar, posebno u tekstilnu, prehrambenu i industrije obuće i nameštaja.

Ministar je najavio da je Vlada spremna da besplatno ustupi građevinsko zemljište i finansira izdavanje dozvola za podizanje novih fabrika, uz uslov da kompanije obezbede ozbiljne bankarske garancije.

"Mislim da je prioritet da u narednom periodu aktiviramo radno intezivnu industriju u Sandžaku. Kasnije može da dođe vreme i za kapitalno intezivnija ulaganja, ali je jedina realna stvar sa ovako velikim brojem nezaposlenih, da se koncentrišemo na radno intezivnu industriju", rekao je Dinkić.

Administracija koči razvoj

Ambasador Sjedinjenih Država naglašava da je nepohodno pojednostaviti postojeće administrativne barijere kako bi se omogućio brži razvoj sektora malih i srednjih preduzeća.

"Srpske firme, koje su u stanju da se takmiče na svetskom tržištu, moći će da iskoriste prednosti pridruživanja Evropskoj uniji. Srbija treba više da radi na uklanjanju ekonomskih i administrativnih prepreka kako bi domaće kompanije bile konkurentnije", rekla je ambasadorka SAD, Meri Vorlik.

"Sandžak zaslužuje posebnu pažnju pogotovu danas kada je 10 ambasadora najrazvijenijih zemalja sveta  doputovalo u dvodnevnu posetu tom regionu", ističe Vorlikova.

Ambasador Nemačke, Volfram Mas smatra da je napredovanje Srbije ka EU u rukama građana.

"Sem razvoja infrastrukture, koja je najvažnija za dolazak investitora, bitno je da u Republici Srbiji regionu postoji glavna  sigurnost i sigurnost za investicije", kaže Mas.

Gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović uručio je u Novom Pazaru novembarske nagrade ambasadorima pet zemalja koji su pomogli razvoj Sandžaka.

"Nadam se da ćemo 29. novembra iduće godine, na Dan oslobođenja Novog Pazara od fašista u Drugom svetskom ratu, novembarske nagrade moći da uručimo i drugim ambasadorima koji će se uključiti sa podrškom razvoja ovog nerazvijenog grada", rekao je Mahmutović.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво