Neredi u Beogradu

Najmanje 140 ljudi povređeno u sukobima protivnika Parade ponosa i policije na nekoliko mesta u centru Beograda. Privedeno je 207, od oko 6.000 učesnika tih događaja. Zapaljeno sedište DS-a, kamenovana zgrada RTS-a.

Prva Parada ponosa protekla u senci sukoba policije i izgrednika. U neredima povređeno više od 140 ljudi, uključujući i 124 policajaca. Privedeno je 207 osoba posle serije sukoba sa protivnicima Parade ponosa. Stanje na beogradskim ulicama je mirno. Zvaničnici svode bilanse.

Razbijanje Beograda počelo je pre okupljanja učesnika Parade ponosa u parku Manjež, pri čemu je bilo očigledno da je manifestacija bila samo povod za organizovano nasilje sa političkim konotacijama koje je prethodno bilo isplanirano.

Oko 5.600 policajaca, pod opremom za razbijanje demonstracija, u ulicama oko parka Manjež obezbeđivalo je oko 1.000 učesnika Parade, što je onemogućilo protivnicima da priđu mestu održavanja manifestavcije.

Ipak, to ih nije sprečilo da na širem području centra grada izazovu nerede, napadnu sedišta političkih partija, zgradu RTS-a i drugih institucija. Visina materijalne štete tek treba da se utvrdi.

Neredi su se brzo proširili na ceo centar Beograda, odnosno od Slavije do Kalemegdana, a mnogim policajcima bila je potrebna i medicinska pomoć. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor policije obišli su u Urgentnom centru u Beogradu povređene pripadnike policije.

"Policija je uspešno obavila težak zadatak i sprečila krvoproliće", rekao je Dačić i dodao da su dvojica izgrednika i jedan policajac teže povređeni i da su zadržani na lečenju, a da je lakše povređeno oko 120 policajaca.

Ministar Dačić je istakao da je po policijskim procenama bilo oko 6.000 onih koji su želeli da napadnu učesnike Parade ponosa i da su na policajcima koji su ih u tome sprečavali, iskalili svoj bes.

Dačić je rekao da je u ovom trenutku uspostavljen javni red i mir u Beogradu i da policija radi na identifikovanju i privođenju onih koji su napadali policiju.

Demonstranti su se za vreme održavanja Parade ponoso sukobili sa policijom na više lokacija u gradu. Gotovo istovremeno, izgrednici su napali policiju na Slaviji i Terazijama. Oni su se pregrupisali ispred Doma skupštine Srbije i potom krenuli u Bulevar kralja Aleksandra, gde se dogodio prvi veći sukob.

Na kordon interventne policije poletele su krupne kamenice, flaše, zapaljeno je više kontejnera, a demonstrante je uspela da potisne Žandarmerija koja je intervenisala oko 11.30 časova.

Oko podneva su se huligani razišli da bi se 20 minuta kasnije pojavili u Krunskoj, gde su kamenicama zasuli sedište Demokratske stranke i policiju koja je obezbeđivala zgradu.

Ubrzo je stiglo policijsko pojačanje koje je intervenisalo. Izgrednici su iz Krunske potisnuti u pravcu Kalenićeve pijace. Jedna grupa upala je u autobuse na linijama 25 i 26, i iz njih uz psovke isterala putnike.

U Mekenzijevoj ulici, u blizini Slavije, huligani su gurnuli trolejbus niz ulicu i vozilo je udarilo u banderu.

Sukoba je bilo i na Trgu Nikole Pašića, gde je policija intervenisala uz upotrebu suzavca i rasterala izgrednike. Na Terazijama su oko 12.15 protivnici Parade ponosa skandirali i dovikivali uvrede, počeli da bacaju na policiju kamenje, petarde, "topovske udare"...

Izgrednici su potom potisnuti do početka Knez Mihajlove, a kordon policije je stajao na Terazijama. Prema policajcima su letele kamenice, saobraćajni znaci, kante za đubre...

Policija je reagovala na napade i potiskivala ih, a angažovane su i Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije. Sukoba je u međuvremenu ponovo bilo kod Crkve svetog Marka u Bulevaru kralja Aleksandra.

Na pojedinim mestima pored kordona stajali su sveštenici i građani sa ikonama i pevali crkvene pesme. Najžešći sukobi bili su na Terazijama i u Knez Mihajlovoj, ispred sedišta Demokratske stranke u Krunskoj i u Bulevaru kralja Aleksandra.

U neredima je, najpre kamenovana, a zatim zapaljena zgrada u kojoj je sedište Demokratske stranke u Krunskoj ulici. Kamenovana je zgrada Socijalističke partije Srbije na Stidentskom trgu, gde su porazbijana vrata i prozori i tom prilikom povređeno je nekoliko policajaca.

U sukobima je zapaljeno policijsko vozilo u blizini Ambasade Francuske, zapaljen je veliki broj kontejnera, a reporteri su javili i da je oštećeno više putničkih automobila.

Grupe huligana su krale robu iz prodavnica u centru grada, na kojima su polomljeni izlozi.

Tokom današnjih nereda kamenovan je mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke, koji je postavljen na Trgu Nikole Pašića i tom prilikom načinjena je veća materijalna šteta.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju doktor Zoran Rakočević rekao je da se incident dogodio oko 10.30 sati kad je na pregledu već bilo četiri-pet pacijentkinja.