Borba za bolji život

Stvaranje boljih mogućnosti za obične građane, otvaranje novih radnih mesta, rešavanje istorijskih sukoba koji postoje na Balkanu, glavni su politički ciljevi, rekao predsednik Boris Tadić, na kraju posete Estoniji. Tadić istakao da će kao rezultat toga Srbija postati član EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je, susretom sa predsednikom Vlade Estonije Andrusom Ansipom i predsednicom parlamenta Ene Ergmom, dvodnevnu zvaničnu posetu toj baltičkoj zemlji.

"Moji politički ciljevi su završetak infrastrukturnih radova, stvaranje boljih mogućnosti za obične građane, više radnih mesta, rešavanje istorijskih sukoba koji postoje vekovima na Balkanu, stvaranje boljeg ambijenta u našem delu Evrope. To je moja politička namera i cilj", rekao je predsednik Tadić, pre današnjih susreta sa zvaničnicima Estonije.

Tadić je naglasio da će kao rezultat toga Srbija postati član Evropske unije i dodao da, pre toga, moraju da se ostvare pomenuti ciljevi.

Estonski premijer, u sedištu Vlade, upoznao je predsednika Tadića sa konceptom elektronske uprave koji primenjuje estonska administracija, a koji je sproveden pod devizom - Računari se ne mogu podmititi.

Vlada u Talinu, e-upravom, u velikoj meri je povećala efikasnost državne uprave, smanjila korupciju, a građanima omogućila da sve administrativne poslove, uključujući glasanje, i finansijske transakcije obavljaju putem interneta.

Tadić je izrazio očekivanje da će kompjuterizacija državne uprave u Srbiji, u bliskoj budućnosti, dovesti do istih rezultata.

Estonija je, inače, ustupila Srbiji softver "X road", na kojem počiva njena e-vlada, i koji će, uz izvesna prilagođavanja, moći da bude iskorišćen za informatičku modernizaciju srpske uprave.

Estonija je danas u domenu informatičkih tehnologija najnaprednija među država Centralne i Istočne Evrope. Ilustracije radi, čak 63 odsto estonskih domaćinstava ima internet priključak, 53 odsto domaćinstava koristi širokopojasni internet. Visokoprotočne bežične veze postoje na čak 1.100 javnih mesta.

Prvog dana posete Talinu, Tadić se, u dva navrata, sastao sa predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom, koji je naglasio podršku te države evrointegrativnim procesima na Zapadnom Balkanu.

Na svečanoj večeri, koju su u Tadićevu čast priredili predsednik Ilves i njegova supruga, istaknuto je da će, kada Srbija uđe u fazu pregovora o članstvu sa EU, Estonija rado podeliti sa Beogradom svoja dobra i loša iskustva u tom procesu.

"Aktivni smo na svim frontovima gde je to moguće, kako bi uveli Srbiju u EU. Iz našeg iskustva sa EU znamo da nema bolje garancije od vladavine zakona, ljudskih prava, mira i demokratije. Zato smo tako snažno posvećeni EU i članstvu Srbije u njoj", rekao je Ilves u zdravici.

Ponekad je, prema njegovim rečima, put ka EU trnovit. I Estonija je na njemu često morala da savladava predrasude Brisela, sa čime se katkad suočava i Srbija.

Tadić je, zahvaljujući se na dobrodošlici, rekao da će Srbija nastaviti da na putu ka EU odlučno sprovodi reforme i stvara stabilno okruženje u regionu i Evropi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 14. sep 2010, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

Odg

Predsednik je rekao joss u kampanji da je eu prioritet I gradjani su tako I izglasali vecinom

(utorak, 14. sep 2010, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

Borba za bolji zivot

"Tadić istakao da će kao rezultat toga Srbija postati član EU"
Znači predsednik Tadić je odlučio sam da Srbija udje u EU. A pita li se narod to ista?
Hoće li isto da uradi za članstvo u NATO?

(utorak, 14. sep 2010, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

bolji zivot

pa mislim da je i vreme za bolji zivot nasih gradjana.i to ne malo nego malo vise .jednoj petoclanoj porodici 1000 e je dosta da normalno zive a koliko rade za osam sati 1000e je zasluzeno u svakom slucaju.a penzionerima po 250e mesecno.gospodine predsednice dali je to bolji zivot gradjana.