Uslovljavanja zbog rezolucije o Kosovu

Mali broj veoma uticajnih zemalja članica EU, odlučio da izvrši pritisak na Srbiju pred i tokom rasprave na Generalnoj skupštini UN u vezi sa statusom Kosova i srpskom rezolucijom o južnoj Pokrajini, rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Srbije Božidar Đelić izjavio je da je mali broj veoma uticajnih zemalja članica EU, odlučio da izvrši pritisak na Srbiju pred i tokom rasprave na Generalnoj skupštini UN u vezi sa statusom Kosova i srpskom rezolucijom o južnoj Pokrajini.

Instrument pritiska jeste srpska kandidatura za članstvo u EU za koju je, pre prosleđivanja Savetu ministara, potreban konsenzus svih zemalja članica, naveo je Đelić u intervjuu Radio Beogradu.

"Od momenta usvajanja Lisabonskog sporazuma, u decembru mesecu prošle godine, korak prosleđivanja kandidature, i to ne samo za Srbiju, je postalo političko pitanje. Od tada znamo da to neće biti samo tehnički korak, već da će da iziskuje i politički konsenzuse. Novo je da, imajući u vidu razvoj situacije oko Kosova, na žalost jedan mali broj uticajnih zemalja želi da našu kandidaturu za članstvo u EU veže za pitanje rešavanja statusa Kosova", rekao je Đelić.

Đelić očekuje da će oni koji misle da na ovaj način mogu da vrše pritisak na našu zemlju, brzo uvideti da ta politika ne daje rezultate. "Ne zbog toga što smo nerazumna zemlja, jer veoma dobro znamo da nam je potrebna podrška svih velikih sila, naročito EU, da na dugi rok razvijamo našu zemlju u korist naših građana i naše privrede".

Sa druge strane, naveo je Đelić, kao demokratska zemlja imamo pravo da branimo naš teritorijalni integritet i nema razloga da budemo jedina zemlja članica UN na čijem se slučaju pokušava opravdati jednostrana secesija.

"Zato mislim da ćemo kroz koju nedelju ili mesec dobiti mnogo veće razumevanje, pa i onih koji pokušavaju da vrše pritisak", rekao je potpredsednik Vlade.

Đelić je istakao da Srbija ima jasnu politiku da je konsenzus Beograda i Prištine  najdirektniji mogući način da se ponovo uspostavi evropsko jedinstvo oko pitanja Kosova, tako što će se Nemačka složiti sa Španijom, Francuska sa Grčkom, Velika Britanija sa Sovačkom.

"I u tom smislu Srbija sigurno ne radi na tome da iskoristi podelu Evrope, nego želi da bude deo rešenja koje će biti prihvatljivo za sve", istakao je Đelić. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 18. avg 2010, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

integritet - odgovor

ovo je odličan komentar

(sreda, 18. avg 2010, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

Притисак

Ja sam pre godinu dana tvrdio da ce EU vrsiti pritisak, osobito ako se MSP izjansi protiv Srbije (kao sto je i bilo, a vlada je to do sada negirala. Bice jos toga. Jos neprijatnih vesti--a sto se tice UN, to je izgubljen slucaj. SAD, UK i EU ce traziti bezuslovnu predaju Kosova za srpsko clanstvo u EU.

(sreda, 18. avg 2010, 08:44) - anonymous [neregistrovani]

Integritet

Srbija nikako nemoze da ucini takve ustupke SAD-u i EU . Nijedna zemlja u istoriji covecanstva nije se dobrovoljno odrekla 15% svoje teritorije da bi postala clan neke organizacije.Ovo sto se od Srbije trazi spada u domen "verovali ili ne". Srbija mora odlucno da odbije i da
zapadnim "prijateljima" jasno kaze da se od Srbije trazi nesto sto je nemoguce uciniti.Ona vlast koja bi popustila i pristala, ostala bi CRNO OBELEZENA za sva vremana u Srpskom narodu.

(utorak, 17. avg 2010, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

EU- nova tvorevina

Sve clanice EU- su samostalne clanice UN- ,priznate su od UN-, i duzne su postovati sve UN- odluke.EU- je u sustini nova tvorevina koja nema karakter drzave nego unije,tako recimo kad austrija smatra za potrebno ona suspenduje na odredjeno sengen i zatvori svoje granice,tj. stavi ih pod svoju kontrolu,sto znaci svako gleda svoj interes.To znaci da posto mi gledamo svoj vitalni interes nas nesme da zanima sta pojedine zemlje unije misle o tome,pogotovo sto i one moraju da respektuju UN-,zato branimo svoju zemlju tamo gde je jedino i mesto a to je UN- i to bez pardona neosvrcuci se sta ce ko i iz kojih interesa da kaze,jer to je za nas potpuno nebitno.Srbija je clanica UN- u cijoj juznoj pokrajini UN- rezolucijom 1244 ima privremeni protektorat,to je defakto realnost na terenu,i dok UN- nedonesu drugaciju odluku tako ce i biti,a sto pojedine zemlje misle drugacije to mogu da prepricavaju po kosovskim kafanama ako ima ko da ih slusa.

(utorak, 17. avg 2010, 23:04) - pero [neregistrovani]

uslovljavanje


Evropksi politicari vrse pritisak na Srbiju zbog Kosova samo da bi se dodvorili amerima,
vec je davno poznato da bas ti politicari iz mocnih eu drzava ponasaju se kao stidljive ucenice iz nekog internata, sta ameri pomisle oni odgovaraju sa "da".Moramo ih raumeti jer
to cine za sebe da bi ostali u vrhu politike inace bi bili anonimosi ili bi lepili postanske markice u lokalnim postama.Srbia kosovo nije otela nikome to je bilo uvek srpsko. Neka uslovljavaju engleze, francuze
i neke druge drzave koje imaju puno otetih teritorija a ne da nase teritorije daju drugima.

(utorak, 17. avg 2010, 17:42) - Nebojsa Kuzmanovic [neregistrovani]

Ucenjivanje Srbije

Nadam se da je nasa politicka elita ocekivala ovakav razvoj situacije i da je razradila odgovarajucu strategiju?

(utorak, 17. avg 2010, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

podrska!

Bravo! Narod ce podrzati vlast da ne poklekne pod pritiscima! Ovog puta su evropljani preterali! Ni jedna clanica EU nije bila uslovljena teritorijom da bi pristupila clanstvu to treba da bude nas argument!