Propao referendum o rafineriji

Referendum u Smederevu o izgradnji rafinerije nije uspeo, jer je na birališta izašlo 11,64 odsto građana. Gradska uprava u kontaktu sa investitorom koji je zainteresovan za dalje ulaganje u Smederevu, rekao gradonačelnik Predrag Umičević.

Zbog malog odziva birača, referendum o gradnji rafinerije nafte u Smederevu nije uspeo. Predsednica referendumske komisije Vesna Kolarić rekla je da je na birališta izašlo 11,64 odsto građana.

Do zatvaranja 78 glasačkih mesta, sinoć u 20.00, pozivu na glasanje odazvalo se oko 11.000 glasača, od ukupno 97.366 građana sa pravom glasa i prebivalištem u tom gradu, rekla je Kolarićeva agenciji Beta.

Ona je rekla da se, prema nezvaničnom rezultatu, za izgradnju rafinerije izjasnilo 27 odsto građana, dok je protiv bilo 70 odsto glasača. Za uspeh referenduma bilo je potrebno da se izjasni 50 odsto plus jedan birač, odnosno 48.684 građana.

U Okružnom zatvoru u Smederevu, od 32 zatvorenika i pritvorenika sa prebivalištem u tom gradu, na referendum je izašlo 17 građana, a 15 nije želelo da glasa.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević rekao je da odbornici koji su tražili referendum, imaju pravo da ponove taj zahtev najranije šest meseci od objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma.

Prema njegovim rečima, odbornici Skupštine grada, na narednoj sednici, izjasniće se o davanju zemljišta investitoru u zakup, ako ne bude bio najavljen novi referendum.

"Čim skupština bude verifikovala ugovor, investitor će moći da pribavi građevinsku dozvolu i počne izgradnju rafinerije", rekao je Umičević.

Gradonačelnik je dodao da je gradska uprava u kontaktu sa investitorom, koji je zainteresovan za dalje ulaganje u Smederevu i da je on spreman da sačeka zvanično saopštenje o neuspelom referendumu i odluku skupštine, koja će se sastati najkasnije za mesec dana.

DSS: Većina na referendumu rekla "ne"

Međutim, Saša Radosavljević, predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Srbije, jedne od opozicionih stranka koje su tražile referendum, rekao je da gradska vlada Smedereva nije imala legitimitet da počne projekat o izgradnji rafinerije jer ga nije spominjala u predizbornoj kampanji.

"Uspeli smo da potpisima građana raspišemo referendum i nateramo vlast da oslušne volju građana Smedereva. Odnos glasova 'za' i 'protiv' rafinerije je jasna poruka gradonačelniku i svim ostalim akterima u skupštinskom životu. DSS će poštovati volju građana", rekao je Saša Radosavljević.

On je naglasio da je tri četvrtine građana "što nije mali uzorak" reklo "ne" rafineriji.

"Svaka vlast koja se usudi da radi nešto mimo volje tako velikog broja građana mora da razmišlja šta će se desiti", rekao je Radosavljević.

Referendum je organizovan na inicijativu opozicionih stranaka DSS-a, SRS-a, naprednjaka i koalicije "Za bolje Smederevo", koji su sakupili dovoljan broj potpisa, da bi se referendum održao.

Skupštinsku većinu čine DS, SPS, NS, SPO, Smederevska demokratska stranka (SDDS) i grupa građana u Pokretu za Smederevo. 

"Komiko oil" je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom "Transnafta" potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara, za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.

Izgradnja rafinerije je investicija vredna oko 250 miliona dolara. Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije, prema procenama investitora, radilo bi 2.000 radnika.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи