Kosovsko pitanje deli svet

U rešavanju problema statusa Kosova srpske vlasti se protive samo jednostranom proglašenju nezavisnosti pokrajine, rekao za Si-En-En Vuk Jeremić. Kosovo je pitanje koje deli UN, EU, NATO, a to se može premostiti samo zajedničkim rešenjem, ocenio Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se srpske vlasti u rešavanju problema statusa Kosova protive samo jednostranom proglašenju nezavisnosti pokrajine.

"Jedino čemu mi kažemo 'ne' jeste jednostrano proglašenje otcepljenja", rekao je Jeremić u intervjuu televizijskoj mreži Si-En-En.

Podsetivši da "dve trećine sveta" ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, šef srpske diplomatije ukazao je na to da je status pokrajine pitanje koje unosi podele i da je jedini način da se neslaganja premoste, pronalaženje zajedničkog rešenja.

"To je pitanje koje deli Savet Bezbednosti UN, članice UN, države EU, zemlje članice NATO-a i jedini način je da se to premosti jeste da se donese zajedničko rešenje", rekao je ministar.

Upitan da li je na Balkanu moguć novi rat, Jeremić je ponovio da je srpska vlada posvećena pronalaženju rešenja za status Kosova mirnim sredstvima i da, u borbi za svoje stavove, koristi isključivo diplomatska, politička i legalna sredstva.

Srpski ministar je naglasio da je razlog zašto ne treba priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova taj što bi to bio presedan u dosadašnjoj istoriji Ujedinjenih nacija.

"To bi bilo prvi put da je, u istoriji UN, jedna otcepljena teritorija dobila državnost, bez pristanka matične države. Ako se to dogodi sa Kosovom, sutra će moći da se dogodi bilo gde u svetu", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da, u svakom slučaju dobijanja državnosti "do danas, posle 1945. godine, po povelji UN", svaka zemlja je dobila nezavisnost, uz pristanak matične države.

"Mi se borimo ne samo za naše ustavno pravo, već i da sprečimo da se taj presedan dogodi", zaključio je srpski ministar.

Na konstataciju novinara da svet pamti Miloševićevu Srbiju, koja je danas demokratska zemlja u usponu, Jeremić je uzvratio da je lično uvređen što se Srbija pamti samo po tom vremenu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво