Referendum o rafineriji

Referendum u Smederevu o gradnji rafinerije sirove nafte nije uspeo zbog slabog odziva glasača. Zvanični rezultati u roku od 24 sata. Referendumski rezultat biće tema naredne sednice Gradske skupštine.

Referendum u Smederevu o tome da li će se u tom gradu graditi rafinerija sirove nafte nije uspeo, pošto je na 78 biračkih mesta izašlo samo 11,64 odsto građana, odnosno 11.337 glasača.

Zvanični rezultat biće saopšten u roku od 24 sata, a referendum bi mogao da bude ponovljen za šest meseci.

Referendumski rezultat biće razmatran i na narednoj sednici Gradske skupštine, koja bi, bez obzira na krajnji ishod izjašnjavanja građana, mogla da donese odluku šta dalje. 

U biračke spiskove je upisano 97.366 birača, a da bi referendum uspeo na birališta bi trebalo da izađe 48.684 ili polovina plus jedan birač.

Izgradnja rafinerije je investicija vredna oko 250 miliona dolara, a jedini ponuđač je američki konzorcijum "Komiko oil".

Spor oko gradnje rafinerije u Smederevu nastao je među političkim partijama pa je na inicijativu opozicije odlučeno da se građani o tom pitanju izjasne na referendumu, što sadašnja lokalna vlast smatra gubljenjem vremena.

U Smederevu je na vlasti koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta za Smederevo, Nove Srbije, Smederevske demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka i Koalicija za bolje Smederevo.

Podeljeni su donekle i građani i dok jedni ističu kakva bi dobra donela izgradnja rafinerije u pogledu zapošljavanja, drugi razmišljaju o eventualnim ekološkim posledicama.

Stručnjaci CIP-a tvrde da je rad rafinerije ekološki potpuno bezbedan, a prema najavama ona bi bila izgrađena sa potpuno novom tehnologijom prema zaštitnim standarima koje predviđaju zakoni Srbije i Evropske unije.

Američki konzorcijum "Komiko oil" je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom "Transnafta" potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.

Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije radilo bi 2.000 radnika.

Ukoliko projekat propadne "Komiko oil" pregovara o premeštaju gradnje u Kovin ili u Požarevac.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво