SAD pozitivno o saradnji sa Srbijom

Američki Stejt department pozitivno ocenio saradnju srpskih službi bezbednosti unutar vlade, kao i saradnju dve zemlje u borbi protiv terorizma.

U godišnjem izveštaju o globalnom terorizmu, američki Stejt department pozitivno je ocenio saradnju srpskih službi bezbednosti unutar vlade, kao i bilateralnu saradnju dve zemlje u oblasti borbe protiv terorizma.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, Stejt department je ocenio da su srpska Uprava carina, policija, granična policija, Bezbednosno informativna agencija (BIA) i druge bezbednosne službe nastavile sa unapređivanjem saradnje unutar vlade.

U dokumentu koji je dostupan na sajtu Stejt departmenta podseća se da je u Skupštini Srbije u martu usvojen novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji će, kako se navodi, "pomoći u borbi protiv terorizma" i "koji je u skladu s međunarodnim standardima".

Nastavljeno je i unapređivanje saradnje dve zemlje, a SAD su nastavile s programom obuke i pomoći Vladi Srbije u oblasti borbe protiv terorizma.

U februaru je posebna služba Ministarstva pravde SAD (Program za pružanje pomoći u krivičnim istragama) sprovela radionice u kojima su učestvovali srpski policajci, a iz oblasti međunarodnog terorizma, formiranja zajedničkih snaga za borbu u toj oblasti, istražnih tehnika, obrade mesta zločina i istraživanja.

Održane su radionice i za srpske istražitelje koji rade u oblastima organizovanog kriminala i suzbijanja terorizma, kao i radionice u oblasti antikorupcije, a na njima su prvi put zajedno učestvovale i policije Srbije i Crne Gore i tužioci dve zemlje.

Služba Ministarstva pravde SAD i tim Ef-Bi-Aj za spasavanje talaca održali su i poseban trening program za jednice koje se bore protiv terorizma, a u kojem je, osim Srbije, učestvovalo još sedam zemalja regiona, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво