Stejt dipartment o terorizmu na Kosovu

Na Kosovu nije bilo direktnih terorističkih akata, iako su islamski ekstremisti bili uključeni u domaće i međunarodne zavere, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

"Tokom 2009. godine nije bilo direktnih terorističkih akata na Kosovu, iako su islamski ekstremisti bili uključeni u domaće i međunarodne zavere. Ekstremisti su nastavili da održavaju veze sa organizovanim kriminalom. Kosovska vlada i Euleks su, tokom godine, nadzirali sumnjive teroristike aktivnosti", navodi se u izveštaju Stejt departmenta o terorizmu na Kosovu, za 2009. godinu.

Nedavno osnovana Kosovska obaveštajna agencija (AKI) i Euleks sumnjaju da su neke od mnogobrojnih islamskih nevladinih organizacia, koje rade na Kosovu, bile uključene u sumnjive aktivnosti, posebno u pranje novca namenjenog budućim terorističkim aktivnostima na Bliskom Istoku.

Vlada pokušava da spreči ekstremiste da zloupotrebe nevladine organizacije kako bi stvorile uporište ne Kosovu, piše u izveštaju.

"Iako su kosovska policija i protivterorističke jedinice Euleksa prvenstveno odgovorne za borbu protiv terorizma na Kosovu, tim jedinicama još uvek nedostaje oprema, trening i stručnost", navodi Stejt dipartment.

U izveštaju se navodi da su od 22. jula jedinice postale potpuno nezavisne, dok je Euleks zadržao samo nadzor nad njima i savetodavnu ulogu.

"Porozne granice, koje trgovci ljudima i šverceri oružja i narkotika lako prelaze, sprečavaju napore u borbi protiv terorizma. Kosovska pogranična policija i Kfor zajednički su patrolirale 'zelenom granicom', područjem na kome ne postoje zvanični granični prelazi", navodi se u izveštaju.

Za sve istrage terorizma zadužena je Kancelarija kosovskog specijalnog tužioca, osnovana u septembru 2006. godine, koja vodi jedan postupak povezanom sa terorizmom i radi na još 10 drugih slučajeva.

Vrhovni sud Kosova, koji čine trojica međunarodnih i dvojica domaćih sudija, odbacio je sve tužbe za terorizam protiv Fljorima Ejupija, zbog nedostatka dokaza. Ejupi je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog bombaškog napada na autobus "Niš Espresa" iz 2001. godine, u kome je poginulo 11, a ranjeno 40 Srba, piše u izveštaju.

Stejt dipartment ističe da Vlada Kosova blisko sarađuje sa SAD u borbi protiv teroroizma navodeći kao primer deportaciju američkog državljanina Betima Kazijua, koji je uhapšen na Kosovu u avgustu prošle godine, a koga su vlasti Istočnog okruga Njujorka optužile za zaveru u izvršenju ubistava u stranoj državi i zaveru u podršci teroristima.

Prema navodima optužnice, Kaziu je putovao u Pakistan kako bi se prošao obuku, a potom je pokušao da pristupi Al-Šababu, terorističkoj organizaciji koja deluje u Somaliji. On je, takođe, optužen i za borbu protiv američkih snaga u Avganistanu, Iraku i na Balkanu.

Agenti američkog Ef-Bi-Aja su, 27. jula u Severnoj Karolini, uhapsili Hisena Šerifija, i još šest ljudi koji pripremali izvršenje teroroističkog akta.

Šerifi, dvadesetčetvorogodišnjak sa Kosova, legalno je boravio u SAD, gde je optužen za višestruku zaveru.

Optužnica ga tereti da je u julu 2008. godine putovao na Kosovo gde je učestvovao u nasilnim ekstremističkim aktivnostima, a potom se, u aprilu, vratio u SAD gde je sakupljao pomoć za mudžahedine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво