SNS: Debakl spoljne politike

Koncept spoljne politike Vuka Jeremića doživeo debakl pred Međunordnim sudom pravde, rekao novi član SNS-a Nemanja Stevanović. Postoji ozbiljna opasnost da, zbog sadržaja rezolucije u UN, uđemo u sukob sa najvažnijim zemljama EU, poručio Stevanović.

Novi član Srpske napredne stranke Nemanja Stevanović, izjavio je da je koncept spoljne politike ministra Vuka Jeremića "doživeo debakl" pred Međunarodnim sudom pravde i predvideo da će Srbija, u septembru, doživeti "diplomatski Vaterlo" u Generelnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Postoji ozbiljna opasnost da, zbog sadržaja rezolucije uđemo u sukob sa najvažnijim zemljama Evropske unije, što bi moglo dovesti do potpunog obustavljanja evropskih integracija i ekonomske pomoći i donacija Srbiji", rekao je na konferenciji za novinare Stevanović, koji je od 2005. do 2007. godine, bio vicenkonzul Srbije u Njujorku.

Stevanović je rekao da je Srbija doživela debakl u Hagu, jer je pitanje koje je preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija postavila sudu, bilo "diletantski postavljeno i formulisano", posle čega je nacrt rezolucije podnet bez konsultacija sa važnim činiocima u međunarodnoj zajednici.

On je, na konferenciji za novinare, predstavljen kao nova snaga SNS-a u oblasti spoljne politike i vrstni poznavalac međunarodnih odnosa.

Stevanović je rekao da je bio vicekonzul u Njujorku, od 2005. do 2007. godine, i da je smenjen nekoliko meseci pre afere "Kovačević", posle čega je dao otkaz u Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom inicijative pred Ustavnim sudom za zabranu organizacija "Obraz" i "1389", Stevanović je rekao da SNS principijelno osuđuje svako nasilje, ali je zapitao da li će pred tim sudom biti zabranjeni i DS i SPS, zbog toga što, kako smatra, "kriju ubice Ranka Panića, demonstranta koji je umro od posledica policijskog batinanja na mitingu nakon hapšenja Radovana Karadžića".

Funkcioner naprednjaka Marko Đurić rekao je da za tu partiju nije prihvatljiva izmena Ustava Srbije zbog Kosova i da, ako takav predlog stigne iz vladajuće koalicije, sigurno neće dobiti podršku naprednjaka.

Komentarišući izjave predsednika Srpskog pokreta obnove o nužnosti promene Ustava, Đurić je rekao da ta inicijativa govori o nekonzistentnosti politike vladajuće koalicije, naročito u odnosu prema pokrajini.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво