Kipar: Srpska rezolucija dobar osnov

Rezolucija koju je Srbija uputila Generalnoj skupštini UN mogla bi biti dobar predlog za konačno rešenje problema Kosova, poručuju iz Nikozije. U naredne dve nedelje, trebalo bi da bude jasno da li će unutar EU moći da se postigne jedinstven stav o rezoluciji.

Kipar smatra da bi rezolucija koju je Srbija uputila Generalnoj skupštini UN mogla biti dobar predlog za konačno rešenje problema Kosova.

"Rezolucija je predmet razgovora među evropskim partnerima Kipra koji pokušavaju da dođu do zajedničkog stava o tom pitanju", izjavio je za Bi-Bi-Si generalni sekretar kiparskog MIP-a Nikolas Emiliju.

Budući da se o tome trenutno razgovara, pre svega u sedištu UN u Njujorku i to na nivou ambasadora zemalja članica Evropske unije, ne bih da detaljno govorim o našem stavu. Reći ću samo da tekst koji je predložila Srbija može da bude osnova za konačni predlog, istakao je Emiliju.

Kiparski diplomata kaže da bi trebalo, u naredne dve nedelje, da bude jasno da li će unutar EU moći da se postigne jedinstven stav.

"Tačno je da to neće biti lako, ali moramo da pokušamo i da iscrpimo sve mogućnosti. Ako na kraju ne bude zajedničkog stava, onda će svaka zemlja EU glasati u skladu sa svojom državnom politikom. Mi nećemo priznati Kosovo", istakao je.

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavlja odgovor na pitanje koje je bilo definisano na nesrećan način. Nažalost, nismo dobili odgovor na pitanje o legalnosti secesije Kosova od Srbije", istakao je Emiliju i dodao da Kipar nije pod pritiskom drugih zemalja, pošto je stav Nikozije principijelan i svima dobro poznat.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 03. avg 2010, 18:15) - pesimist [neregistrovani]

rezolucija

Jos samo da se oglasi i Severna osetija,ma ljudi gde bi nam bilo mesto.

(utorak, 03. avg 2010, 16:50) - Zoran [neregistrovani]

Pametno

Jel' bi mozda vise voleo da su protiv nas.

(utorak, 03. avg 2010, 15:13) - Patriota [neregistrovani]

Odlicno

Sad mi je lakse, kad znam da je Kipar na nasoj strani, nista nam ne mogu!