Nema nesporazuma sa Briselom

Srbija se, tokom pisanja rezolucije o Kosovu, konsultovala sa evropskim partnerima, rekao predsednik Boris Tadić. "Srbija nema nikakvu nameru, niti interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je rezolucija o Kosovu koju je Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija.

Tadić je rekao da se Srbija, prilikom pisanja rezolucije, konsultovala sa "evropskim partnerima" u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, i da je tekstom zadovoljna i Evropska komisija i velika većina zemalja članica EU.

"Mi smo sa našim evropskim prijateljima sve vreme bili u kontaktu jer Srbija treba da bude predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga da iznenađuje i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose sa EU", rekao je Tadić novinarima na Tari.

Predsednik je istakao da je Srbija, ipak, samostalno pisala rezoluciju, odnosno da nije bilo rada na zajedničkom tekstu.

Prema njegovim rečima, osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga rezolucije koji je predala Generalnoj skupštini UN.

"Srbija nema nikakvu nameru, niti ima interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije, i mislim da ta naša zadnja linija jeste i u skladu sa interesima međunarodne zajednice", rekao je Tadić.

Težak zadatak UN

Donošenje rezolucije u Generalnoj skupštini UN, prema njegovim rečima, neće biti nimalo lak posao i biće ogroman uspeh ako Srbija uspe da se izbori za njeno usvajanje.

Srbija, kako je istakao, svojim pristupom ne razgoreva strasti, već doprinosi mirnom i trezvenom rešenju kroz dijalog, u kojem sve strane treba da dobiju nešto, odnosno i da izgube ponešto.

"Mi smo naravno svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je objasnio da je Srbija, radeći na rezoluciji, ispoštovala proceduru dogovorenu sa Evropskom komisijom, ali da je sa podnošenjem teksta požurila kako je kosovski Albanci ne bi preduhitrili svojom rezolucijom.

"Došlo je do informacije da albanska strana ima nameru da preda svoju rezoluciju Generalnoj skupštini i mi nismo smeli da na sebe preuzmemo rizik da budemo drugi predlagači, jer ako se prva rezolucija izglasa onda se o drugoj ne glasa, tako da nismo mogli da dopustimo sebi da naš tekst uopšte ne bude predmet rasprave", objasnio je Tadić.

broj komentara 13 pošalji komentar
(subota, 31. jul 2010, 12:10) - Boky [neregistrovani]

istrajte

Konačno jedna vlada vodi ispravnu politiku po pitanju Kosova i Metohije.Svakom ko ima imalo zdravog razuma jasno je da je to jedini pravi put za rešavanje ovog veoma ozbiljnog i osetljivog problema.Molim Vas,ISTRAJTE.

(subota, 31. jul 2010, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

to nije bas lako

juce su nemacke vesti dali do znanja ,da un prati liniju medunarodnog suda!u stvari znamo sta nam sledi!a austriski zurnalista je rekao :"da smo sebi dali sami go"!po mom primecivanju,zivim cetrdesetpet godina u inostranstvu,oni u sustini ne shvataju koliko je kosovo vazno za srpski narod.to se resava,kao nesto sto je na dnevnom redu,i tu nema razmatranja koje bi razjasnilo neke stvari.zasto srpski narod ,mi vidimo u kosovu kolevku nasih predaka?to je za svet samo jedno politicko pitanje i problem!za srbiju je to puno vise,gubljenje identiteta!kad ti otmem majku, sta ti ostaje?,bar ja pokusavam tako ljudima da objasnim. znam da osecanja nemaju tu mesta,ali morala sam to da vam napisem.pozdrav ljiljana

(subota, 31. jul 2010, 00:52) - alexandar [neregistrovani]

....

bravo predsednice

(subota, 31. jul 2010, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

Britanski anbasador

Pa zasto se onda Britanski anbasador juce bunio da je Srbija sama pozurila sa rezolucijom?

(petak, 30. jul 2010, 23:57) - brano [neregistrovani]

realnost

Necu reci nista novo,mozda cu ponoviti ono sto su rekli ljudi prije mene.ali moje misljenje je da Srbija vodi jedinu mogucu politiku u odbrani Kosova!Volio bih vidjeti diplomatiju i jedne Evropske zemlje da se u situaciji u kojoj je Srbija ovako nosi sa ovim problemom!Ovo je sizifov posao,to je jasno svakome ko realno gleda situaciju,ali vlast mora da ucini sve da odbrani dio svoje teritorije,a to ova vlast cini najbolje sto moze!

(petak, 30. jul 2010, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

ispravna politika

Vlast Srbije vodi pravilnu politiku povodom Kosova. Ne može se naprosto uzeti teritorija jedne zemlje kao da smo na divljem zapadu. Takođe, postoji činjenica da Albanci jesu većina na Kosovu i da se njihova volja mora poštovati kao i to da je Srbija izgubila rat oko Kosova te mora trpeti konsekvence izgubljenog rata kao što svaka zemlja koja izgubi rat trpi. S toga, diplomatska borba je najbolji način da se traži trajno rešenje, ali niko ne bi trebalo da ima iluzije da će Kosovo biti deo Srbije. To je zapravo prestalo da bude još za vreme SFRJ.

(petak, 30. jul 2010, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

Ne slazem se!!!

Ja se ne slazem.Sve ovo vodi u dalje nacionalne poraze.

(petak, 30. jul 2010, 18:31) - Miodrag Djordjevic USA [neregistrovani]

Slazem se sa Tadicem.

Slazem se sa Tadijem,Jeremicem i Pravnicima Srbije koji se neumorno bore za:Ugled,Pravo,Postovanje i Slobodu Srbije,Srpskog naroda i Srpskih Gradjana.
Ja znam da nece biti lako,nije bilo lako Srpskim Hajducima da se bore 500 godina i nije bilo lako maloj Srbiji da se bori u Prvom Svetskom ratu ali je imala Saveznike koji su joj pomagali i sada Srbiji su potrebni Saveznici kao ranije.

(petak, 30. jul 2010, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Jasna

Slazem se u potpunost.

(petak, 30. jul 2010, 17:26) - anonymous [neregistrovani]

Nema nema

A u čemu se slažemo?