Eštonova ima plan i za Kosovo

Evropska šefica za spoljnu politiku podelila državama članicama EU predlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvata mišljenje MSP, a Beograd i Priština pozivaju na razvoj saradnje u "duhu dobrosusedskih odnosa". U tekstu se ne pominje status Kosova.

Kancelarija Katrin Ešton podelila predstavnicima država članica Evropske unije nacrt rezolucije o Kosovu, svega dva dana pošto je Srbija svoj predlog dokumenta dostavila Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"S poštovanjem prihvatamo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine, datog na osnovu zahteva Generalne skupštine, da je proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom", navodi se u tekstu predloga rezolucije u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije imao uvid.

"Generalna skupština pozdravlja nameru strana sa nastave razvoj odnosa u duhu dobrosusedske saradnje, demokratije, regionalne i ekonomske saradnje u skladu sa njihovom evropskom perspektivom", navodi se u dokumentu, o čijem će se sadržaju države članice EU pojedinačno izjašnjavati narednih dana.

Tvorci ove rezolucije smatraju da će EU uspeti da obezbedi jedinstvo oko suštine teksta, jer su jezik i ton dokumenta "najverovatnije" prihvatljivi i za pet članica EU koje nisu prizlane nezavisnost Kosova - Grčku, Španiju, Rumuniju, Slovačku i Kipar.

Predlog rezolucije EU načinjen je odmah pošto je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić predao Generalnoj skupštini srpski predlog dokumenta, u kome se predlaže da Generalna skupština "primi na znanje" mišljenje MSP, kao i da strane "pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu".

Velika Britanija uzela je na sebe ulogu glavnog kritičara srpskog predloga rezolucije, tvrdeći da je EU "iznenađena" zbog činjenice da se Beograd odlučio na ovakav potez bez prethodnih konsultacija sa Briselom, navodeći da je "jezik korišćen u tom dokumentu neprihvatljiv".

"Mi smatramo da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da se dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno, jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije. Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku, dok, istovremeno, Srbija tvrdi da želi da postane članica EU", rekao je britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort.

Politički direktor u sprskom Ministarstvu spoljnih poslova Borislav Stefanović je, pak, rekao da je Srbija podnela predlog rezolucije posle konsultacija sa svim značajnim međunarodnim faktorina, uključujući i EU.

"Konsutlacije su trajale, neke sugestije su prihvaćene i mi smo dobili podršku nekih zemalja EU", rekao je Stefanović agenciji Fonet, ocenjujući da ni jedna država, pa ni Velika Britanija, ne može da govori u ime Unije. 

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво