Eštonova ima plan i za Kosovo

Evropska šefica za spoljnu politiku podelila državama članicama EU predlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvata mišljenje MSP, a Beograd i Priština pozivaju na razvoj saradnje u "duhu dobrosusedskih odnosa". U tekstu se ne pominje status Kosova.

Kancelarija Katrin Ešton podelila predstavnicima država članica Evropske unije nacrt rezolucije o Kosovu, svega dva dana pošto je Srbija svoj predlog dokumenta dostavila Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"S poštovanjem prihvatamo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine, datog na osnovu zahteva Generalne skupštine, da je proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom", navodi se u tekstu predloga rezolucije u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije imao uvid.

"Generalna skupština pozdravlja nameru strana sa nastave razvoj odnosa u duhu dobrosusedske saradnje, demokratije, regionalne i ekonomske saradnje u skladu sa njihovom evropskom perspektivom", navodi se u dokumentu, o čijem će se sadržaju države članice EU pojedinačno izjašnjavati narednih dana.

Tvorci ove rezolucije smatraju da će EU uspeti da obezbedi jedinstvo oko suštine teksta, jer su jezik i ton dokumenta "najverovatnije" prihvatljivi i za pet članica EU koje nisu prizlane nezavisnost Kosova - Grčku, Španiju, Rumuniju, Slovačku i Kipar.

Predlog rezolucije EU načinjen je odmah pošto je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić predao Generalnoj skupštini srpski predlog dokumenta, u kome se predlaže da Generalna skupština "primi na znanje" mišljenje MSP, kao i da strane "pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu".

Velika Britanija uzela je na sebe ulogu glavnog kritičara srpskog predloga rezolucije, tvrdeći da je EU "iznenađena" zbog činjenice da se Beograd odlučio na ovakav potez bez prethodnih konsultacija sa Briselom, navodeći da je "jezik korišćen u tom dokumentu neprihvatljiv".

"Mi smatramo da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da se dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno, jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije. Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku, dok, istovremeno, Srbija tvrdi da želi da postane članica EU", rekao je britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort.

Politički direktor u sprskom Ministarstvu spoljnih poslova Borislav Stefanović je, pak, rekao da je Srbija podnela predlog rezolucije posle konsultacija sa svim značajnim međunarodnim faktorina, uključujući i EU.

"Konsutlacije su trajale, neke sugestije su prihvaćene i mi smo dobili podršku nekih zemalja EU", rekao je Stefanović agenciji Fonet, ocenjujući da ni jedna država, pa ni Velika Britanija, ne može da govori u ime Unije. 

broj komentara 49 pošalji komentar
(nedelja, 01. avg 2010, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Potpuno tacno

(subota, 31. jul 2010, 01:22) - Dragan [neregistrovani]

Predlog za SRBE

Pitao bih gospodju Ešton ima li ona predlog za SRBE. Da nam obelodani sta sve mozemo da prihvatimo. Pa da procenimo da li mozemo da se borimo ili da "kapituliramo".
- neki SRBI moraju da ostanu u BIH
- neki SRBI moraju da prihvate drugu
Albansku drzavu
- svi SRBI moraju da se odreknu
svoje "kolevke".
Pitam se samo kad ce da prestane ovo "nasilje"?

(subota, 31. jul 2010, 01:12) - anonymous [neregistrovani]

Radikalno Resenje

Treba se okrenuti istoku, zapad zbija sale sa ovim narodom, treba pregovarati sa Rusijom ili Kinom i oni bi trebali naci interes na balkanu i podrzati Republiku Srpsku kao Amerikanci Kosovo, pa zamrsiti ovo kako treba... Ovaj narod nije zasluzio ovakvo nepostovanje.

(subota, 31. jul 2010, 00:53) - alexandar [neregistrovani]

....

pocela da mi se stvara fobija od zapadnjaka.cim nesto ponude mirise mi na neku prevaru.pa tako i ovaj nazovi plan

(subota, 31. jul 2010, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

U duhu dobrosusedskih odnosa

"U duhu dobrosusedskih odnosa" a ne pominje se Status. Nije nego.
I ova izgleda nije dobro citala misljenje MSP. Vidi se iz njenog teksta.

(subota, 31. jul 2010, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Za sve je kriv

Milosevic, Slobodan!

(subota, 31. jul 2010, 00:04) - anonymous [neregistrovani]

dobri susedi

"Kako se ne spominje status Kosova ako se apeluje na "dobrosusedke odnose"? Duhovito" pa zato sto je njena zemlja priznala nezavisnost Kosova , bar ti to treba biti jasno.

(petak, 30. jul 2010, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

istina

Zivim vec dugo godina u Francuskoj i mogu da vam kazem da koliko sam razgovarao sa ljudima oni neznaju gde se nalazi Kosovo a kamo li pravu istinu . Pa dajte vec jednom da se kaze kosmo ,sta smo i gde smo.....vreme ja jer ce drugi da nas postuju i gledaju drugacije ..poz. iz Francuske

(petak, 30. jul 2010, 23:31) - anonymous [neregistrovani]

bm

Ko je ta gospođa?

(petak, 30. jul 2010, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

sta

vam je sa tolikim komentarima o neslaganju ove gospodje i njenih predloga , pa ni albanci ne prihvataju njen predlog.