Jeremić i Ban Kimun o Kosovu

Sastanak u Njujorku obuhvatio stanje na Kosovu, predlog rezolucije koji je Srbija predala Generalnoj skupštini UN i predlog EU o pregovorima Beograda i Prištine. Ban Kimun očekuje Jeremića na Konferenciji o razoružanju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i generalni sekretar UN Ban Kimun razgovarali su u Njujorku o situaciji na Kosovu, što je prvi susret predstavnika Beograda i šefa svetske organizacije posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Generalni sekretar je rekao da planira da blisko sarađuje sa Evropskom unijom, koja je ponudila da stvori uslove za dijalog između Beograda i Prištine, rekao je Banov portparol Farhan Hak Internet portalu Radio-televizije Srbije, navodeći da su Ban i Jeremić razgovarali i o nacrtu rezolucije o Kosovu, koji je Srbija u sredu predala Generalnoj skupštini UN.

Ban je, istovremeno, pozvao sve strane uključene u rešavanje kosovske krize da podrže konstruktivan dijalog i rešavanje svih preostalih otvorenih pitanja, uz održanje političke stabilnosti i uzdržavanje od bilo kakvih provokacija.

"Posvećeni smo traženju kompromisnog rešenja za Kosovo i smatramo da se do njega može doći isključivo mirnim putem, kroz pregovore, a ne jednostranim koracima, rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

Jeremić je napomenuo da Srbija traži podršku UN za traženje kompromisa pregovorima, što se vidi kroz sadržaj rezolucije koju je podnela Generalnoj skupštini UN, a koja će se na dnevnom redu u septembru.

"Biće izuzetno teško pod novonastalim okolnostima ostvariti većinu u Generalnoj skupštini UN, ali učinićemo sve da to postignemo. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine, istakao je ministar Jeremić.

Prvi čovek svetske organizacije i šef srpske diplomatije su, takođe, razgovarali i Konferenciji o razoružanju, koja će se krajem septembra održati u Njujorku. "Generalni sekretar je rekao da se nada da će ministar Jeremić učestvovati u radu ove konferencije", rekao je Hak.

Tokom boravka u Njujorku, ministar Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Jeremić svojim sagovornicima prenosi poziciju Srbije, posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstavlja dalje korake koje je Vlada Republike Srbije usvojila kao strategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Šef srpske diplomatije upozorio je da će, ukoliko ne bude postignut sporazum o rešenju za Kosovo, biti stvoren presedan primenjiv u celom svetu i založio se za pravedno rešenje prihvatljivo za obe strane.

U autorskom tekstu o Kosovu u američkom listu Volstrit džurnal, Jeremić je upozorio da Međunarodni sud pravde u svom mišljenju nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država.

Jeremić je, u članku za američki dnevnik, takođe, poručio da je otpočinjanje dijaloga, koji će rezultirati kompromisom i obostrano prihvatljivim rešenjima za sva nerešena pitanja - jedini put napred.

Ministar spoljnih poslova ponovio je stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama podnela je, u sredu, Generalnoj skupštini UN Rezoluciju, kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje rešenja putem dijaloga.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 30. jul 2010, 11:47) - Anika [neregistrovani]

Pamet caruje...

E,ne mogu a da ne odgovorim,barem iz svog ugla.Koliko pamtim,godinama se odbijalo od plate za "nerazvijeno" Kosovo,i sad jos,po Vama,treba da se da i poslednji novcic?!Srpska privreda i ekonomija su na minimumu.Dokle?!Zao mi je ljudi koji su ostali na KiM-u,i koji stvarno nemaju kud,ali oni i ne traze mnogo.Veci problem su oni koji su otisli,ostavili otadzbinu kad ih je najvise trebala,rasprodali svoje nekretnine Albancima,i sad iz ko zna koje fotelje traze srpsko Kosovo!To me najvise boli,i ne razumem trebamo li svi da pomremo gladni?

(petak, 30. jul 2010, 11:39) - Veljko [neregistrovani]

Srbska drzavnos, na nama je

Albancima na K i Metohiji treba ponuditi jasnu alternativu - otvoriti skole, kulturne i sportske centre, firme its...na jugu Srbije i poceti te ljude integrisati u okvire R.Srbije svaki dan sve vise i vise...
Treba im ponuditi dokumenta R.Srbije i sva prava koja sa tim idu, a i od njih uzeti potpis da ne priznaju tu nakaznu tvorevinu albanske mafije.
Kada R.Srboije bude predala 200 -300 000 potpisa albanaca sa kosova da ne priznaju tu tvorevinu i da odbijaju da nose njena dokumenta pobeda ce biti blizu.
Traba emitovati televiziski proglram tako da deca na K i Metohiji mogu da cuju srpski jezik jako rano i da im se omoguci studiranje u BGD, NS...i to obavezno 10% albanaca da se upisuje po Srbiji sa olaksavajucim okolnostima. Cilj je potpuna integracija po receptu EU- jezik, kultura i identitet da se stope sa onim vecinskog stanovnistva- Srbima. A na jug Srbije itegrisati oko 200 000 kineza potpuno i povecati broj stanovnika srbije na
12 000 000 u narednih 15-20 god- podsticanjem nataliteta i ciljnom integracijom emigranata.
ima se para za to, samo da pocne poreska da radi i carina kako treba. bice manje dzipova po ulicama i vise sredstava za prosirivnja istih.

(petak, 30. jul 2010, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

Za slobodu kretanja i posao Srba na KiM u t.zv. državi Kosovo

Normalno je da želimo sve najbolje i uspeh našoj spoljnoj politici ,pitanje je samo šta ćemo sa taocima, Srbima na KiM i kako njima pomoći OVDE I SADA da steknu slobodu kretanja i zaposlenje i u toj "državi" Kosovo na okupiranoj teritoriji Srbije?
Kako prikupiti sve podatke o progromu na srpski narod na KiM i od pre i posle bombardovanja SRJ i uputiti to međunarodnoj zajednici sa naznakom SPECIJALNOSTI?

(petak, 30. jul 2010, 02:24) - anonymous [neregistrovani]

Pamet Caruje

Pamet caruje a snaga klade valja! Znaci, svi nasi mozgovi i sve nase pameti moraju da budu usmerene na svetski lobi. Srbija kao drzava mora da izdvoji i poslednji novcic da bi uspela da sacuva ono sto zeli. Nazalost, dani su takvi da bez lobija nema srece pa taman da imamo i hiljadu Vuk-ova. Pretpostavljam da oni koji vode drzavu i drzavnu spoljnu politiku to dobro znaju.
Pozdrav svim ljudima dobre volje!

(petak, 30. jul 2010, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

oteto-prokleto

Dzaba sve...oteto-prokleto

(četvrtak, 29. jul 2010, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Конзулати

Могу се отворити конзулати Русије и Кине у Косовској Митровици јер би егзекватуру ове државе тражиле од Србије и то би био доказ да је то територија Србије. Друго је питање, да ли ове државе имају интерес и потребу да имају конзулате у Косовској Митровици јер то изискује трошкове. Конзулати пре свега сарађују са локалним властима и то да би помогли својим грађанима у држави пријема а не да би водили међународну политику. Значи: може али нема потребе.

(četvrtak, 29. jul 2010, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

konzulati

pa konzulate ruske i kineske ne otvaramo mi vec rusi i kinezi i kako da otvore konzulate na Kosovu u Mitrovici kad vec imaju konzulate u Beogradu a oni ne priznaju Kosovo kao drugu nezavisnu drzavu.

(četvrtak, 29. jul 2010, 20:26) - Radojica [neregistrovani]

Konzulat

Trebalo bi otvoriti kineski i ruski konzulat u Kosovskoj Mitrovici. Za pocetak. Kad su neki otvorili ambasade u Pristini a da Kosovo nije clan UN zasto ne bi mi mogli imati konzulate u Kosovskoj Mitrovici.

Radojica

(četvrtak, 29. jul 2010, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

@ Maik

a sta mislite ko danas finansira te sile poput USA! Bank of China! sto se tice sila sve zavisi! uzimanje davanje.

(četvrtak, 29. jul 2010, 17:24) - Majk [neregistrovani]

bliski istok

Ja ne mogu da verujem da neko zeli da ima situaciju koja je slicna situaciji na bliskom istoku, pri tom ne vodeci racuna da Izrael ima podrsku velikih sila a da u slucaju Srbije to bas i nije slucaj.