Kosovo iznad svih razlika

Vlast i opozicija na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj je prihvaćen vladin koncept nove politike prema KiM, zaključili da je Kosovo iznad svih razlika. Predsednik Boris Tadić debatu ocenio kao najdemokratskiju u poslednjih 15 godina, bez teških reči i uvreda.

Dan posle rasprave o daljoj politici prema Kosovu, u Parlamentu ocenjuju da je za njima istorijski radni dan, ne samo zbog toga što je na dnevnom redu bio najteži nacionalni problem, već i zato što su politički neistomišljenici, bez uvreda i političkih parola, otvorili karte o Kosovu.

Jedni naspram drugih, i vlast i opozicija, razmenili su stavove i zaključili da je Kosovo - iznad svih razlika.

Predsednik Boris Tadić debatu je ocenio kao najdemokratskiju u poslednjih 15 godina, uveren da ona otvara dijalog različitih političkih i socijalnih grupa o bolnoj temi kao što je Kosovo.

"Nekih 15-tak godina sam bio član parlamenta, i učestvovao sam u svim diskusijama o Kosovu, što kao poslanik, potpredsednik skupštine, šef poslaničkog kluba, ministar ili predsednik republike, mislim da je ova diskusija bila najmirnija i najviše usmerena prema cilju i prema problemima koji nas sve zajedno pogađaju, i da je u ovoj diskusiji bilo najmanje teških reči koje su mogle nekoga uvrediti i koje su pomerale težište u drugom pravcu", rekao je Tadić.

Na istoj strani prvi put su od razlaza bile bivše partijske kolege. Srpska napredna stranka objašnjava da je za podršku presudno bilo to što su prihvaćeni njihovi amandmani.

Radikali napominju da su hvalili ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

"Svi su izneli svoje stavove, ali bilo je važno i od nas se to tražilo kao od opozicionih partija da pokažemo jedinstvo i mi smo na kraju na vladu, samim tim što smo glasali za njihov predlog, donekle izmenjen, preneli odgovornost u postupanju kada je u pitanju integritet KiM", kaže Božidar Delić, iz SNS-a.

"Mi smo juče glasali za ovu odluku dajući na neki način mogućnost vladi i predsedniku republike da preuzmu korake za koje misle da su u interesu Srbije i oni će preuzeti punu odgovornost uz našu podršku, jer mislimo da je država iznad svega", rekao je šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović.

Oni koji se nisu složili sa vladinom politikom prema Kosovu, kažu da je tema bila suviše ozbiljna da bi se svela na jeftine političke poene.

"Ako je bilo razlika a bilo ih je, DSS je te razlike ispoljila, mi smo o njima govorili otvoreno, konsekventno onome o čemu smo pričali o tome smo i glasali. Nismo koristili skupštinu pre tog dana niti ćemo posle tog dana za iživljavanje nad tom temom", kaže Miloš Aligrudić.

Zoran Ostojić iz LDP-a, kaže da je ovakva atmosfera "rezultat činjenice da većina narodnih poslanika i građana Srbije shvata i dolazi na poziciju LDP-a".

"Čini se da su juče svi izašli iz svog uskog političkog okvira i pokazali da im je državni interes važniji i na tome čitavom parlamentu treba čestitati", smatra Jelena Trivan, portparol DS.

Za više od jedanaest sati govorilo je oko 60 poslanika. Vladinu politiku prema Kosmetu podržala su 192 poslanika, među kojima su bili i njeni najoštriji protivnici.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 29. jul 2010, 08:52) - Mico [neregistrovani]

Steta

Misljenje MSP jeste na nasu stetu ali i na stetu ljudske zajednice a posebno za one koji su platili za takvo misljenje.
To ce sagledati u prvom redu "Sjedinjene Drzave
Amerike",pa Evropska zajednica, kad jedna po jedna drzava pocne da koristi to "MISLJENJE".
I nesreca je necemu dobra. Oni sada misle da su
toliko jaki i ne vide da su ovim "MISLJENJEM"
potkopali temelje svoje rodjene kuce.

(sreda, 28. jul 2010, 09:07) - seemon1 [neregistrovani]

msp

Mislim da je skupština promasila temu. MSP je doneo neku odluku koja je ima svoju tezinu, a skupstina je trebala da ima za cilj da iz te odluke izvuce ono sto najvise odgovara Srbiji, a ne razglabanje o istorijskim cinjenicama. Kako je MSP u medjunarodnom pravu pronasao nesto sto odgovara Albancima, tako iz tog misljenja, poslanici su trebali da guraju dobre stvari iz misljenja MSP a to su da je pravo na suverenitet neosporno i da je R1244 važeća i da čvrsto stoji. Mišljenje MSP uopšte nije na našu štetu, već mi nanosimo štetu sebi što ga tako tumačimo.Šta nas briga za albance dali su imali pravo, bitno je da mi imamo pravo na teritorijalnu celovitost.Da mišljenje MSP nije štetno po nas govori i poslednja ponuda albanaca za autonomiju severa KiM, izgleda da samo mi ne shvatamo sta se sve može izvući iz mišljenja MSP, ili je cilj nesto drugo.

(sreda, 28. jul 2010, 00:41) - alexandar [neregistrovani]

....

hvala Bogu da se u necemu slazemo

(utorak, 27. jul 2010, 22:44) - anonymous [neregistrovani]

Konacno

Samo sloga Srbina spasava!

(utorak, 27. jul 2010, 22:39) - brano [neregistrovani]

odgovornost pred gradjanima

Poslanici su ovoga puta pokazali odgovornost pred gradjanima!Svi,bez obzira da li su bili za ili protiv!Moram priznati da sam prijatno iznenadjen ponasanjem opozicionih poslanika,koji su konstruktivnom kritikom ukazali na svoj pogled na nacin rjesavanja ovog problema!Posebno mi se svidila izjava poslanika DSS koji kaze da nece zloupotrebljavati nastalu situaciju,iako nisam vas pristalica ovo je veliki plus i za DSS i za kompletnu opoziciju!

(utorak, 27. jul 2010, 22:35) - stojimir [neregistrovani]

Srpska skupština

Odgledao sam vanrednu sednicu svih 12 sati i mnogo sam mirniji za sudbinu južne srpske pokrajine i cele Srbije, videvši ozbiljnost, zrelost i pripremljenost srpskih poslanika i stranaka. Nadam se da će očuvati taj nivo u budućnosti.