Bez priznanja iz Grčke, Kine i Kipra

Grčka ostaje pri svom stavu o Kosovu. Kineski i kiparski zvaničnici ističu da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije prepreka za dalje pregovore kojima se može doći do rešenja kosovskog pitanja.

Grčka vlada je, reagujući na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, potvrdila da je spremna da preduzme inicijative i doprinese svakom procesu koji može da dovede do dogovorenog rešenja u korist stabilnosti Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Atini.

Grčka vlada je, kako je navedeno u saopštenju koje je dostavila ambasada te zemlje u Beogradu, već u konsultacijama sa svojim evropskim partnerima i svim interesnim stranama.

Napominjući da se izricanjem savetodavnog mišljenja analiziraju pravni aspekti pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prema zahtevu Generalne skupštine UN, grčka vlada je navela da je "grčki stav poznat" i da "visoki prioritet za Grčku predstavlja obezbeđivanje stabilnosti, saradnje i mira na Balkanu".

Ovi principi definišu naš stav i oni bi trebalo da preovladaju u periodu posle izricanja savetodavnog mišljenja MSP u Hagu. Verujemo da poštovanje i promovisanje ovih principa predstavlja najsigurniji put koji vodi ka evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, saopštio je MIP Grčke.

Vlada je navela da Grčka podržava put ka evropskoj integraciji Zapadnog Balkana kroz svoju inicijativu "Agenda 2014" koja se odnosi na evropsku viziju naroda u regionu.

Spremni smo da preduzmemo inicijative i da doprinesemo svakom procesu koji može da dovede do dogovorenog rešenja na korist i stabilnost Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva inostranih poslova.

Mišljenje MSP nije prepreka za pregovore 

Kineski ambasador u Beogradu Vei Đinghua ocenio je da mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu nije prepreka za dalje pregovore Beograda i Prištine, da bi se došlo do adekvatnog rešenja za pitanje Kosova.

Smatramo da savetodavno mišljenje nije prepreka za razgovor dve strane da se putem pregovora dođe do adekvatnog, trajnog rešenja, rekao je ambasador novinarima, posle razgovora kineske privredne delegacije sa srpskim zvaničnicima u Ministarstvu energetike u Beogradu.

Vei je rekao da Kina i dalje poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije koji su, kako je naveo, osnovni principi međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Pregovorima do rešenja

Ministar inostranih poslova Kipra Markos Kiprijanu izjavio je, u Briselu, da se samo pregovorima može pronaći obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo i ponovio da njegova zemlja neće promeniti stav o tom pitanju.

Kiprijanu je ocenio da je mišljenje Međunarodnog suda pravde da Deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, ograničena samo na jedno specifično pitanje koje se odnosi na proceduralni deo te deklaracije.

Kiprijanu je, uoči sastanka Saveta ministara Evropske unije, istakao da se o integritetu zemlje mora razgovarati, a ne donositi jednostrani akti o nezavisnosti.

Šef diplomatije Kipra pozvao je sve strane da pristupe pregovorima, kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo.

Kipar je (pored Rumunije, Slovačke, Španije i Grčke) jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

broj komentara 17 pošalji komentar
(četvrtak, 29. jul 2010, 21:46) - todorovic [neregistrovani]

libija

samo da dodam,da ce libija u narednih deset godina ulagati mnogo lilijardi dolara u njihove infrastrukture a nase firme su dobrodosle,tako da nemoj te da iskljjucujete libiju koja je na strani srbije sto se kosova tice.pozdrav svim pravim prijateljima

(utorak, 27. jul 2010, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Bili smo,tu smo i uvek cemo biti tu gde jesmo jer Kosovo je nasa svetinja i ako drugi nemisle isto kao mi.Pozdrav Srbiji

(utorak, 27. jul 2010, 01:00) - anonymous [neregistrovani]

I rusi su sa nama!

Naravno da Rusija ne menja svoje misljenje o Kosovu. "MSP" nema konacnu rec, i zato se treba boriti dalje sto jace moguce. Necemo izgubiti Kosovo na ovaj nacin. Uvek je bilo nase, uvek ce i biti. NEKA SE PRAVDA OSTVARI SRBIMA!!!

(ponedeljak, 26. jul 2010, 23:56) - Posetilac [neregistrovani]

Oštorumno

Ovo si veoma oštroumno primetio. Možda si čak postavio i definiciju i pokazao paravac u kome treba delovati diplomatski, iako možda neke zemlje na prvi pogled deluju ne zainteresovano ili ne važno.

(ponedeljak, 26. jul 2010, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

odg

a sta je sa Rusima?

(ponedeljak, 26. jul 2010, 20:19) - anonymous [neregistrovani]

SAMO TAKO

Само тако наставите ......................

(ponedeljak, 26. jul 2010, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

Хвала ГРЧКОМ народу на подршци!

(ponedeljak, 26. jul 2010, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

bice sve u redu

jos samo da se obratimo Venecueli Libiji i Bangladesu i bice sve u redu...

(ponedeljak, 26. jul 2010, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

zahvalnost

svim zemljama puno zahvalnosti u podrsci jos jednom hvala.

(ponedeljak, 26. jul 2010, 16:46) - Драган [neregistrovani]

Неизмерно хвала!

Неко је градио своју цивилизацију 5000 година, а има и ових са стажом од 200-ињак година, процените сами са које стране осећате мудрост и проницљивост, а одакле стиже бахатост и осионост, иако и са једне и друге стране стоји подједнака а огромна моћ!