Skupština usvojila odluku Vlade

Srpski parlament podržao Vladin predlog Odluke o mišljenju MSP-a o leganosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Od 220 prisutnih, za Odluku su glasala 192 poslanika.

Skupština Srbije usvojila je sa 192 glasa "za", Vladin predlog Odluke o mišljenju Međunarodnog Suda Pravde o leganosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Od prisutnih 220 poslanika, posle dvanaestočasovne rasprave, 26 poslanika se izjasnilo protiv, a dva poslanika nisu glasala.

Za odluku su glasali predstavnici vladajuće koalicije, Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke, dok su protiv bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno demokratske partije.

Vanredna sednica Skupštine Srbije, sazvana na zahtev Vlade Srbije, obeležena je polemikama o politici koju Vlada Srbije vodi prema Kosovu, kao i o efektima mišljenja koje je dao Međunarodni sud pravde.

Odmah po izlaganju izveštaja Dušana Batakovića o procesu pred Međunarodnom sudom pravde, i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića o diplomatskim aktivnostima Vlade Srbije koje su nastupile posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, počela je rasprava lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i šefa srpske diplomatije o "novoj politici".

Jovanović je od Jeremića zatražio okretanje ka novoj politici, dok Jeremić traži od Jovanovića da novu politiku, o kojoj priča, sam predloži.

Demokratska stranka Srbije, kritikujući politiku Vlade Srbije, zatražila je da se pred Međunarodnim sudom pravde tuži neka od država koja je priznala Kosovo, na šta je ministar spoljnih poslova rekao da ne veruje da, i kada bi se sud za to proglasio kao nadležan, doneo neku odluku koja bi bila povoljna po Srbiju, pošto je već, prema rečima ministra, sud odbio da se izjasni o suštini pitanja koje mu je postavljeno.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma branio je politiku Vlade Srbije, dok je lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pozvao je Vladu na ostavku. Nikolić sadašnju situaciju smatra porazom Srbije, a ne, kako navodi, pravnim porazom.

Poziv na ostavku ministra Jeremića uputio je i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić zbog, kako je rekao, "teškog poraza koji je Srbija pretrpela pred Međunarodnim sudom pravde".

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija pozvala je poslanike da glasaju za vladin predlog odluke, a podršku su najavili G17, zbog toga što, prema rečima Suzane Grubješić, politika koja se vodi odražava politiku kontinuiteta, kao i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara.

Srpska radikalna stranka optužila je Vladu i predsednika Borisa Tadića da politiku vode po nalozima "zapadnih sila".

Todorović je rekao da je Vlada "sve karte bacila" na odluku Generalne skupštine, koja će se osloniti na odluku MSP, što je rizičan potez koji ne može imati povoljnih ishoda. Todorović je rekao da se Srbija, očekujući nova priznanja, ne može nadati povoljnom rešenju u Generalnoj skupštini.

Jeremić je objasnio da tom rezolucijom Srbija želi da stvori "štit od novih priznanja". On je pozvao SNS da podrži rezoluciju i poručio Nikoliću da bi sa svojim skupštinskim kredibilitetom bio "izuzetan izaslanik", koji bi drugim zemljama nosio zvaničnu poruku Srbije. Toj Jeremićevoj konstataciji oštro je replicirao Čedomir Jovanović.

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je da pitanje koje se vodi u skupštini nije partijsko, već državno. Dačić smatra da mora da postoji dijalog, da se mora reagovati tako da se međunarodnoj zajednici pokažu gde su "crvene linije" i da na ovoj sednici razmatra u pitanje kuda država ide, ko su njeni saveznici i da li uopšte ima saveznike.

Dačić smatra da predstojeći potezi Srbije, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u budućnosti moraju biti dobro osmišljeni kako se ne bi dogodilo da pred Generalnom skupštinom UN Srbija sama stavi tačku na borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi kritikovao je politiku Vlade Srbije prema Kosovu. Prema njegovim rečima, suštinski problem, koji je prenet iz ranijih vremena, jeste nedostatak realističkog i savremenog pristupa u državnoj politici Srbije prema pitanju Kosova.

Spoljnopolitička inicijativa Srbije nije dala očekivane rezultate, rekao je poslanik G17 plus Vlajko Senić, ističući da skupština sada mora da odgovori na pitanje "šta treba činiti sutra", pošto je politika "Kosovo, pa tek onda EU" doživela poraz na izborima 2008. godine.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da je MSP doneo političko, a ne pravno mišljenje, ali da, ipak, nije priznao kosovskim Albancima pravo na samoopredeljenje, što znači da Srbija nije doživela poraz na pravnom planu. Bogdanović je istakao da je danas, više nego ikada, potrebno postići jedinstvo po pitanju odbrane Kosova.

Sud nije zatvorio vrata

Vanredna sednica Skupštine Srbije, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i veliki broj ministara, počela je izveštajem šefa pravnog tima Srbije Dušana Batakovića o procesu pred Međunarodnom sudom pravde.

"Sud, u savetodavnom mišljenju o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, nije zatvorio vrata za dalje političke i diplomatske aktivnosti Srbije čiji je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", naveo je Bataković.

Načinom na koji je formulisao savetodavno mišljenje, sud je pokušao da pronađe izlaz iz neprijatne političke situacije, pa je tretirao pitanje deklaracije kao pravnog instrumenta, a ne pitanje prava na otcepljenje i posledice tog čina, rekao je Bataković.

Na taj način, suštinski deo postavljenog pitanja vraćen Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, istakao je šef pravnog tima Srbije.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić govorio je o diplomatskim aktivnostima Vlade Srbije, koje su nastupile posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Jeremić je rekao da Srbija i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na secesiju.

"Sud je prepustio političko odlučivanje o pravu na secesiju kosovskih Albanaca debati koja će se voditi pred Generalnom skupštinom UN", rekao je Jeremić.

Put trajnog rešenja

Na dnevnom redu vanredne sednice nalazio se vladin Predlog odluke o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

U vladinom predlogu rezolucije, poziva se na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona", navodi se u tekstu.

Ocenjuje se da savetodavno mišljenje MSP pravde otežava napore Srbije da ostvari ciljeve državne politike o Kosovu i Metohiji, ali najavljuje da će Vlada Srbije podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.

"Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", ističe se u predlogu rezolucije.

broj komentara 32 pošalji komentar
(utorak, 27. jul 2010, 17:44) - BS [neregistrovani]

sila Boga ne moli

Krajnje je vreme da Srbija prestane sa višedecinijskim konfliktima po nacionalnoj osnovi sa susedima (bivšim republikama SFRJ uključujući i pokrajinu KiM) a i sa velikim silama.Jesmo mi Srbi velike patriote ali sila Boga ne moli.Ko god u Srbiji bio na vlasti moraće da nastavi politiku pregovora sa velikim silama kao što to sadašnja vlast radi.

(utorak, 27. jul 2010, 16:02) - Andrej [neregistrovani]

KOSOVO i METOHIJA

Za Srbiju je najvaznije da mi nikad ni u kakvom obliku ne priznamo tzv.nezavisnost Kosova,pa makar to ucinio ceo svet.Mi nemamo na to pravo radi nasih potomaka.

(utorak, 27. jul 2010, 16:02) - Nebojsa CH [neregistrovani]

Albanac sa Kosova

...ima potpuno pravo kada kaze da je za to kriv Milosevic.Sigurno je da postoje od davnina i drugi razlozi, koji nisu u tolikoj meri krivi za dogadjanja ne Kosovu i Metohiji.Milosevic nije bio u stanju da oceni svoje postupke, pa sada za njegove greske ispasta narod.Anonimni, ako si Komunista i Milosevicev pristalica,onda kukaj i placi za tim.

(utorak, 27. jul 2010, 16:01) - Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Srbija,

Ima profesijonalne politicare u vladi, Jeremic i Tadic rade neumorno da izvucu Srbiju iz ekonomske krize i svecke izolacije.
Demokratcko misljenje sadasnje vlade moze Srbiju izvuci i strane investitore privuci da investiraju u Srbiju.
Kosovo i Metohija su tesko resenje za Srbiju ali Srbija ide pravim putem za ocuvanje KiM.
Samo sloga moze da spasi Srbiju i Srpski narod.SSSS.

(utorak, 27. jul 2010, 13:48) - Nikola Nis [neregistrovani]

Jedino resenje

Mislim da je jedino odrzivo resenje u sledecem:
Elementi drzavnosti u granicama Srbije ili Drzava Srbija sastavljena od dve republike s tim da se Kosovo obaveze rezolucijom UN da se ne sme nikada odvojiti ili raspisati referendum o tome..

(utorak, 27. jul 2010, 10:07) - MrSrbman [neregistrovani]

podrska

gospodi Tadicu i Jeremicu,vode jedinu mogucu politiku u ovom trenutku.Sve ostalo je jos veca nesreca za Srbe.A procitao sam i jedan jako dobar komentar,Srbija treba da jaca ekonomski,dijaspora da se ukljuci u zivot zemalja gde zive i da sire pozitivnu sliku o Srbima. Pozdrav svima

(utorak, 27. jul 2010, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo =Srbija

naslov govori istinu, a to sta se desilo sada, nista ova sudska odluka ne znaci. A da li je kriv Jeremic , Tadic , Milosevic ili mozda Tito nema nista od toga. Mi imamo posla sa opasnom mjesavinom i tako se treba i ponasati. Gosp. Tadic zaista spreman na demokratsko resenje problema.
Problem se resava kada pravite i vi problem, a i druga strana. Medjutim problem nikada nije pravila drzava Srbija, nego su prohtevi albanaca(doseljenih iz albanije) koji su okupirali natalitetom Kosovo povecavaju i nikada im kraja. Nekoga demokratskog resenja ja ne vidim.
Imamo stanje gde Srbija nemoze da pokloni svoju teritoriju ( koja bi evropska zemlja dala pedalj drugima-ni jedna), a na drugoj strani neogranicene albanske prohteve.
Srbija treba da konacno pocne da saradjuje sa iskrenim prijateljima i da tako ceka sansu kada dodje povoljan momenat za konacno izlecenje obolelog tkiva. Ja sam siguran u taj momenat konacne istine i resenja ovog nasilnog akta jedne nacionalne manjine.

(utorak, 27. jul 2010, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

nije niko kriv!

Ja mislim da nije gospodin Vuk Jeremic kriv zbog odgovora da ga nazovem "Sud pravde" lepo su naglasili sta je Srbija trazila tacno pitanje a da nije postavljeno pitanje ocepljenje Kosova!Sta to znaci dao je tacno do znanja Srbiji sta u stvari moze da trazi i kako je taj Sud duzan mora ili ne mora o tome suditi i odluku doneti, pokusajte ponovo i dobro razmisleno pametno pa ce valjda i za nas Srbe biti neko resenje!Koliko godina u Bosni i Hercegovini je proslo od kada su drzava postali, pa dali je neko do sada od stranih investitora ulozio nesto u toj zemlji? Ne nije niko znamo svi zasto, pa zar ce na Kosovu i da se odzepi neko ulagati? pa nije lud ko ce tamo da ode!? Zato dobro razmislite pa viditee koliko je Srbija naprednija od kada imamo jake investitore kao Kinu, Rusiju,Nemce i mnoge jake drzave jer nailazi zestoka kriza i tacno te tzemlje znaju zasto kod nas ulazu!Zato samo napred Srbijo i bez rasprave jer toga su mnogi zeljni i zedni!

(utorak, 27. jul 2010, 00:34) - anonymous [neregistrovani]

Bela kuća

Nisam poštovalac LDP-a, ali Vesna Pešić je od sveg tog celodnevnog pričanja rekla najpametniju rečenicu: "Tači nije izbijao iz Bele kuće, a gde ste vi za sve to vreme bili"?
I tačno je. Nismo deca i veoma dobro znamo kako svet funkcioniše i ko upravlja njime. Jednostavno, još davno pre,zakazali smo u lobiranju i zato smo tako prošli. To svakako nije ni fer, ni pošteno, ni korektno ali, nažalost, svet tako danas funkcioniše samo mi nikako da to uakpiramo.

(utorak, 27. jul 2010, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

Поносан сам

Поносан после ове одгледане Скупштине.
Напокон, личи, у неким моментима и много боља од скупштина неких водећих сила.
Још једном, свака част!