Ministar zadovoljan tokom reforme

Na jesen ćemo znati da li je Srbija spremna da uđe u korenitu reformu političkog sistema, kaže ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković. Za sada reforma teče dobro i uskoro bi trebalo da dovede do bolje atmosfere u društvu, rekao je Marković, govoreći o prvih godinu dana rada svog Ministrastva.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da reforma političkog sistema za sada ide dobro i podsetio da su dva zakona već prošla Vladu, a da je jedan usvojen i u parlamentu.

"Septembar, oktobar, novembar su meseci koji će dati odgovor na pitanje da li je Srbija spremna da uđe u korenitu reformu političkog sistema", rekao je Marković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate rada Ministarstva u proteklih godinu dana.

Ministar je precizirao da reforma podrazumeva smanjenje moći političkih partija, uspostavljanje direktnog odnosa građana i lica koja u njihovo ime obavljaju određene javne poslove, davanje novog legitimiteta političkim procedurama I institucijama i ljudima koji se bave politikom.

To bi, kako je naveo trebalo da dovede do bolje društvene atmosfere koja se u ovom momentu može opisati kao atmosfera nepoverenja građana prema političarima, institucijama i političkim strankama.

Marković je podsetio da je parlament usvojio Zakon o političkim strankama, o udruženjima, o komunalnoj politici, o matičnim knjigama, kao i Zakon o izmenama i dopunama zakona o državnim službenicima.

Preregistracija stranaka od 23. jula 

Marković je rekao i da preregistracija političkih stranaka počinje 23.jula, kao i da će protiv onih koji pokušaju da falsifikuju potpise biti podnošene krivične prijave.

Prema njegovim rečima, za zaokruživanje i temeljnu reformu potrebno je usvojiti zakon o jedinstvenom biračkom spisku, zakon o izboru odbornika, o Državnoj izbornoj komisiji, ali i zakon o finansiranju političkih partija.

Govoreći o urađenom u oblasti lokalne samouprave, on je podsetio da je Ministarstvo pripremilo Program racionalizacije zaposlenih u organima lokalne samouprave koji je zbog ekonomske krize i nedostatka sredstava, prilikom rebalansa budćeta stavljen "ad akta".

Marković je rekao da je Ministarstvo u proteklih godinu dana sa više od 400 miliona dinara pomoglo 199 zahteva jedinica lokalne samouprave.

Zadovoljan je, kako kaže, stanjem u lokalnim samoupravama, ocenivši da one danas predstavljaju potpuno stabilan sistem.

"Ne postoji problem na koji zakon nema odgovor i nema više blokada", rekao je Marković i podsetio da su u prethodnom sistemu 63 jedinice lokalne samouprave bile u blokadi.

Marković je na konferenciji predstavio i izveštaj Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, naglasivši da je u saradnji sa Ministarstvom prosvete počela reforma sistema obrazovanja na jugu Srbije.

Reforma pored programa i pripreme udžbenika na albanskom jeziku za osnovne i srednje škole podrazumeva i otvaranje isturenih odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta niškog Univerziteta u Medveđi, na koje će biti upisano 30 redovnih i 35 samofinansirajućih studenata.

"Ideja Koordinacionog tela je da šansu damo mladima i da deca dobiju bolju perspektivu i budućnost", rekao je on I dodao da je za nevladine organizacije koje rade sa mladima odvojeno šest, a za socijalnu zaštitu 25 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара