Srbija na korak do "belog šengena"

Samo smo dan udaljeni od zvaničnog predloga Evropske komisije za ukidanjem viza, rekao Božidar Đelić. Najvažnijim rezultatima rada Vlade u evropskim integracijama Đelić smatra viznu liberalizaciju i postizanje novog konsenzusa o ulasku u EU u Skupštini, zbog kojeg je ubrzano usvajanje zakona i podzakonskih akata.

Srbija je na korak od dobijanja "belog šengena", a uspostavljen je novi ritam i posvećenost Skupštine Srbije evropskim integracijama, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

Objasnio je da Srbija, da bi podnela zahtev za dobijanje statusa kandidata, mora da ima formalno odobrenu primenu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, "barem jedan dan".

"Jedini siguran način za primenu SSP je da se preostala dva haška optuženika pronađu i izruče", dodao je Đelić.

Đelić je, predstavljajući rezultate rada njegovog kabineta i Kancelarije za evropske integracije u proteklih godinu dana, rekao da se već sutra očekuje da Evropska komisija usvoji zakonsku osnovu za preporuku da se ukinu vize građanima Srbije.

Na konferenciji za novinare, Đelić je rekao da će Evropska komisija taj formalni predlog uputiti na konsultacije Evropskom parlamentu i Savetu ministara EU, koji bi krajem novembra ili početkom decembra trebalo da donese konačnu odluku i predloži da Srbija bude stavljena na belu šengen listu od 1. januara 2010. godine.

Najavio je da bi na jesen u Srbiju trebalo da dođe još jedna tehnička misija EK, koja će se "uveriti da je Srbija posvećena stavljanju na belu šengensku listu, da se zakoni primenjuju i da jačaju administrativni kapaciteti".

Potpredsednik Vlade je ocenio da je to, uz postizanje koncenzusa u parlamentu i političkom životu Srbije oko evropskih integracija, najvažniji rezultat rada Vlade u toj oblasti u proteklih godinu dana.

EU finansijski partner Srbije 

Istakao je da je EU i ključni finansijski partner Srbije, podsećajući da je Srbije jedina u regionu dobila bespovratnu budžetsku podršku od 100 miliona evra, kao i da su evropski izvori finansiranja obezbedili oko 80 odsto sredstava za izgradnju Koridora 10.

U proteklih 12 meseci, Srbija je počela primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, bez značajnih posledica za srpske finansije.

Usvojen je Nacionalni program integracije (NPI) u EU, rekao je Đelić i najavio da će na sednici Vlade u četvrtak biti usvojen izveštaj po kojem je u junu ispunjenost NPI 70 odsto.

"Evropska unija je ključni strateški finansijski partner Srbije. Programirana su sredstva u vrednosti od 585 miliona evra u okviru IPA fondova, dobijena je bespovratna budžetska podrška od 100 miliona evra, a Unija sa skoro 80 odsto sredstava učestvuje u izgradnji koridora 10", rekao je Đelić.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je da će izveštaj o ispunjenosti obaveza iz NPI, pokazati da je Skupština Srbija u drugom tromesečju bila "apsolutni šampion u ispunjavanju obaveza".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи