Učiniti obrazovanje funkcionalnim

Ministarstvo prosvete napraviće strateški plan kako bi sistem obrazovanja bio funkcionalniji. Smanjenje broja zaposlenih u obrazovanju je strateško pitanje, pa je potrebno razmotriti da li postoje sredstava za otpremnine. U planu program racionalizacije za odeljenja sa manjim brojem učenika, rekao Žarko Obradović, ocenjujući godinu dana rada svog ministarstva.

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je da je rad Ministarstva u proteklih godinu dana bio uspešan, navodeći da su "mnoga pitanja rešenja, neka su otvorena, a započeti su i mnogi procesi u oblasti obrazovanja".

Predstavljajući rad Ministarstva povodom godinu dana rada Vlade Srbije, Obradović je rekao da će biti realizovan projekat da 80.000 prvaka dobiju besplatne udžbenike i da se, u saradnji sa "Telekomom", radi na tome da svaka osnovna i srednja škola u Srbiji dobije internet.

Prošle godine izmenama Zakona o visokom obrazovanju omogućeno je da se poveća broj studenata.

Ministar prosvete izjavio je da je smanjenje broja zaposlenih u obrazovanju "strateško pitanje" i da treba razmotriti da li postoje sredstava za socijalni program, odnosno otpremnine. 

"Strateški razgovaramo u Vladi Srbije, kao i sa sindikatima kako da pokušamo da sistem obrazovanja učinimo funkcionalnim. U sistemu obrazovanja ima oko 127.000 ljudi", rekao je ministar prosvete i dodao da više od 3.000 ljudi imaju jedan od dva uslova za odlazak penziju. 

Obradović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će tokom predstojeće školske godine biti napravljen program racionalizacije za odeljenja koja imaju manji broj učenika.

"Podsećam da ima 182 odeljenja sa jednim do pet učenika i to nije racionalno, efikasno, funkcionalno, ni pravedno, niti doprinosi sistemu obrazovanja niti kvalitetu, i napravićemo plan šta sa decom i nastavnicima", kaže Obradović.

Ministarstvo prosvete već je poslalo dopis školama da ne mogu da upisuju manje od 15 učenika u odeljenje.

Komentarišući najave Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije da će prosvetni radnici stupiti u štrak u septembru ako bude usvojen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Obradović je ocenio da nema realnih osnova za protest i da je problem "nerazumevanje".

Osnovna primedba sindikata odnosi se na finansiranje obrazovanja.

"Finansiranje ima niz korektivnih faktora i počinje 2014/2015. godine. Imaćemo i nekoliko pilot projekata na osnovu kojih će da se proveri sistem finansiranja", naveo je ministar prosvete. 

Saradnja ministarstava, prevencija nasilja 

Ministarstvo prosvete počelo je brojne aktivnosti na nivou predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i da će se rezultati tek videti.

Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, intenzivno radilo u vezi obrazovanja Roma, a novim zakonom treba da bude rešeno i pitanje obrazovanja dece sa smetnjama u razvoju.

Povećan je broj romske dece u školama, zajedno sa UNICEF-om promovisan je projekat škola bez nasilja, napravljen je i pravilnik o sprečavanju nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Prošle godine su u Srbiji je osposobljena (napravljeno, rekonstruisano ili opremljeno) 302 objekta za srednje obrazovanje, upis dece u osnovnu i srednju školu i na fakultete je ove godine protekao bez problema.

Državni sekretar Tinda Kovač-Cerović je rekla da su usvojeni standardi za kraj osnovnog obrazovanja i da očekuju njihove efekte, da je usvojen program za sedmi razred osnovne škole koji će početi da se primenjuje od septembra, a otvoreno je i nekoliko centara za stručno obrazovanje nastavnika.

U okviru akcije sprečavanja nasilja u školama, navela je ona, postavljeni su svi neophodni mehanizmi, školama je prosleđen protokol o prevenciji nasilja, održane su obuke sa školskim upravama, a sve škole imaju obavezu da formiraju timove koji će raditi na prevenciji nasilja.

Državni sekretar Radivoje Mitrović je rekao da Ministarstvo intenzivno radi na rešavanju pitanja priznavanja naših diploma radi daljeg školovanja u Srbiji i priznavanja diploma radi zaposlenja.

Mitrović je rekao da se može očekivati da studenti iz sveta dolaze u Srbiju radi master studija i doktorata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи