Jeremić: Vlada ima dobre rezultate

Vlada Srbije pokazala dobre rezultate u očuvanju celovitosti, približavanju Evropskoj uniji i dobrim odnosima sa susedima, rekao ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Problem Kosova i Metohije najsloženije pitanje, naglasio Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da je Vlada Srbije pokazala ozbiljan napredak i bolje rezultate nego što je očekivano.

"Vlada je pokazala rezultate na sva tri prioritetna spoljnopolitička fronta - odbrani teritorijalne celovitosti, ubrzanju procesa integracija u Evropsku uniju i uspostavljanju najboljih mogućih odnosa u regionu", rekao je Jeremić. 

Jeremić je naglasio u intervjuu listu "Pres", da su mnogi mislili da su ova tri spoljnopolitička cilja nespojiva, ali je dokazano suprotno, i uprkos činjenici da su se na spoljnopolitičkom planu promenile okolnosti.

Ukazavši da je Kosovo i Metohija objektivno najsloženiji spoljnopolitički izazov sa kojim se naša zemlja suočava, Jeremić je rekao da je Srbija dovedena u situaciju da vodi globalnu utakmicu, uz veoma snažan otpor nekih od najuticajnijih država sveta.

Jeremić veruje da će Međunarodni sud pravde presuditi u korist Srbije, jer je teško zamisliti situaciju da ova institucija odluči protivno principima na kojima je formirana.

Ministar je istakao da će Srbija biti u prilici da limitira broj priznanja Kosova na do tada dostignutom broju, kao i da blokira eventualnu aplikaciju Prištine za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

"Drugim rečima, ostavićemo Prištinu u jednom zamrznutom, nedefinisanom stanju, iz koga može da izađe samo kroz pregovore sa Beogradom", objasnio je Jeremić.

Jeremić naglašava da Priština neće imati alternativu i da kada se sedne za pregovarački sto sve može biti moguće.

Ministar je izrazio očekivanje da će građanima Srbije uskoro biti omogućeno da putuju u Evropsku uniju bez viza.

Na pitanje da li je istina da bezvizni režim neće važiti za građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, Jeremić je rekao da je izuzetno važno kakva će biti tačna formulacija.

"Činjenica je da mogu postojati i dva bezbedonosna režima u okviru granice iste države. Primera radi, za građane Velike Britanije, koji žive na britanskim ostrvima važi bezvizni režim sa Amerikom, dok za nosioce britanskih pasoša koji žive u nekim drugim delovima sveta ne važi ta privilegija", istakao je Jeremić. 

Odnos Srbije sa susedima

Govoreći o odnosima sa Republikom Srpskom, šef srpske diplomatije je kazao da će Srbija nastaviti da pruža svaku vrstu podrške, u okviru definisanih specijalnih i paralelnih veza, koje ima sa Banja Lukom.

Ministar je ukazao da Srbija sa Hrvatskom ima veliki broj otvorenih pitanja, ali ni jedno od njih, nije do sada zatvoreno uprkos najboljoj volji Srbije, i bar deklarativno, najboljoj volji Hrvatske.

Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom, Jeremić je podsetio da je Srbija prihvatila spremnost crnogorskih vlasti za novi diplomatski početak i da čeka predlog iz Podgorice za novog ambasadora.

"Integralni deo tog novog diplomatskog početka je po nama i otvaranje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Nikšiću, Bijelom Polju i u Herceg Novom", naveo je Jeremić.

Jeremić je kazao da za sada nije dobijen pozitivan odgovor i da se nada  da se crnogorsko rukovodstvo nije "uplašilo" Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво