Novi napad u Kosovskoj Mitrovici

Šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Petar Miletić ranjen jutros ispred zgrade u kojoj živi, u severnom delu Kosovske Mitrovice, saznaje RTS. Miletić operisan i nije životno ugrožen.

U severnom delu Kosovske Mitriovice, ranjen je šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova Petar Miletić, potvrdio RTS-u predstavnik KPS-a za odnose s javnošću Besim Hoti. Na Miletića je pucano jutros, oko osam časova, ispred stana u kome živi, u Ulici Tanaska Rajića.

Na Miletića, koji je i predsednik Konstitutivnog veća manjinske zajednice u kabinetu Fatmira Sejdijua, ispaljeno je četiri hica ispred zgrade u kojoj živi.

Doktor Ljubomir Jakšić, koji je operisao Miletića, rekao je da se on nalazi van životne opasnosti i da se oporavlja na Odeljenju intenzivne nege i dodao da je, zbog opsežnosti povrede, potrebno dalje praćenje i intenzivno lečenje.

"Desna butina je pogođena sa dva projektila. Jedna rana je ulazna, a druga izlazna, dok je na levoj butini samo jedna prostrelna rana. U desnoj butini postoji metak koji nije izvađen zbog lošeg položaja, ali nisu povređeni magistralni krvni sudovi i koštane strukture", rekao je dr Jakšić.

Kako saznaje RTS, lekari još uvek Miletića ne kvalifikuju kao svesno lice koje bi dalo izjavu policiji.

Bolnicu u kojoj se nalazi Miletić obezbeđuju pripadnici KPS policije, javlja novinar RTS-a. 

Hoti je izjavio da je jutrošnji oružani napad na Miletića okvalifikovan kao pokušaj ubistva. Predstavnik KPS-a za odnose s javnošću rekao je da Kosovska policija ima opis napadača i da intenzivno traga za njim, saznaje novinar RTS-a.

Bogdanović osudio napad

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović osudio je napad i pozvao građane u pokrajini da ne nasedaju na provokacije i ne odgovaraju na nasilje, jer, kako je rekao, nasilje odgovara samo albanskim separatistima.

Bogdanović je pozvao pripadnike međunarodnih misija da, u skladu sa svojim mandatom, što pre rasvetle napade na građane severnog dela Kosovske Mitrovice i zločince izvedu pred lice pravde.

"Ovaj napad, kao i prethodni u kojem je jedna osoba izgubila život, a 11 ranjeno, izazvali su ekstremisti čiji je cilj da zastraše građane i spreče aktivnosti na uspostavljanju dijaloga kojim bi se obezbedio trajni mir na području južne srpske pokrajine", rekao je Bogdanović.

Ministar je istakao da međunarodne organizacije moraju konačno da shvate da nametanjem jednostranih rešenja ne mogu promeniti realnost na Kosovu i Metohiji, posebno zbog toga što su ta rešenja protiv stabilnosti i mira i usmerena su na zastrašivanje srpskog stanovništva u pokrajini.

"Najnoviji napadi u Kosovskoj Mitrovici upozoravaju da se otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom i da izostanak razgovora i forsiranje pogrešnih rešenja otvara prostor ekstremistima", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

Liberalno-demokratska partija zatražila je danas otkrivanje počinilaca i organizatora napada na Petra Miletića i upozorila da je bezbednost u severnom delu Kosovske Mitrovice time dodatno ugrožena.

"Bezbednost u severnom delu Kosovske Mitrovice je veoma ugrožena, naročito posle današnjeg ranjavanja Miletića. Tražimo da se počinioci i organizatori odmah identifikuju, privedu i kazne, a od zvaničnika u Beogradu da konačno promene politiku prema Kosovu", naveo je LDP u saopštenju.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво