Dan žalosti u Kosovskoj Mitrovici

Posle terorističkog napada u Kosovskoj Mitrovici proglašen Dan žalosti u četiri opštine na severu Kosova. Građani odali poslednju poštu poginulom lekaru Mehudu Džekoviću. Stanje povređenih stabilno. Bogdanović: Što pre otkriti počinioce.

U četiri opština na severu Kosova - Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku je Dan žalosti zbog smrti pedijatra Mesuda Džekovića, koji je preminuo od povreda zadobijenih u jučerašnjoj eksploziji u severnom delu Kosovske Mitrovice. U napadu je povređeno i 11 osoba.

"Zdravstveno stanje devet osoba koje su povređene u incidentu, a koje se nalaze u bolnici u ovom gradu je stabilno", rekao je direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici, Milan Jakovljević.

Jakovljević je naveo da se radi o povredama koje su nanete gelerima pa će se kod pojedinih osoba raditi manji operativni zahvati.

Na muslimanskom groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice sahranjen je pedijatar Mensud Džeković.

Povodom pogibije Džekovića prethodno je održana komemorativna sednica u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Porodica, prijatelji i kolege odali su poštu preminulom.

"U ovom najtežem trenutku i vremenima, najteže je biti čovek. A Mesko je bio čovek u pravom smislu te reči. Čovek koji je voleo sve ljude bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost", rekao je na komemoraciji direktor Zdravstvenog centra Milan Jakovljević.

Episkop Lipljanski Teodosije sa sveštenstvom posetio je porodicu Džeković i izrazio im saučešće u ime mitropolita Amfilohija, sveštenstva i monaštva eparhije Raško-prizrenske.

Vladika Teodosije je posetio povređene građane u bolnici i podelio im ikonice uz želje za skoro ozdravljenje.

Što pre otkriti počinioce

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i komandant Kfora general Markus Bentler zatražili su da se što pre otkriju počinioci da ne bi došlo do dezinformacija ili paušalnih ocena.

"Tražimo hitnu istragu i da se počinioci što pre kazne i otkriju. To zajedno zahtevamo od misije Euleksa, KPS i svih međunarodnih organizacija koje ovde deluju", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da će se i dalje zalagati da Kancelarija za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu privremene vlade Kosova ne zaživi, jer ona Srbima ne može doneti ništa dobro.

"Nastavićemo da se borimo svim diplomatskim i pravnim sredstvima da kosovske institucije ne zažive na ovom delu Kosova i Metohije", istakao je ministar za KiM.

Komandant Kfora je izjavio da se sada sve mora učiniti da se izbegnu bilo kakvi incidenti u budućnosti ali je za to, kako je rekao, potrebna i podrška građana.

"Kfor je na strani svih mirnih građana ovde na Kosovu, tu smo da zaštitimo sve zajednice i nastavljamo to da radimo", rekao je general Bentler.

Ministar za KiM je ponovio da Srbija želi dogovorima i kompromisima da dođe do rešavanja svih problema koji postoje i da su jednostrane odluke apsolutno neprihvatljive, bez obzira sa koje strane dolaze, da li sa srpske, albanske ili od strane međunarodne zajednice.

Neophodno obavezivanje na miran dijalog

Šef misije UNMIK-a na Kosovu Lamberto Zanijer izrazio je zabrinutost zbog bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici.

Zanijer je pozvao "sve strane na uzdržanost od provokacija" i rekao da očekuje da će vlasti preduzeti "hitne mere kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde", navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

"Osuda ekstremizma i dugoročno obavezivanje na miran dijalog neophodni su uslovi da sve zajednice na Kosovu žive zajedno u miru", dodaje se u saopštenju.

Eksplozija se dogodila u petak ujutru tokom mirnog protesta Srba zbog namere privremenih institucija iz Prištine da u naselju Bošnjačka mahala otvore Centar za civilne usluge.

Zbog novonastale situacije u severnom delu Kosovske Mitrovice Savet bezbednosti zakazao je hitnu sednicu za 6. jul. Tim povodom u Njujork će otputovati predsednik Srbije Boris Tadić.

Zbog napada na Srbe u Severnoj Kosovskoj Mitrovci predsednik Srbije juče je sazvao vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Ocenjeno je da je bombaški napad u Bošnjačkoj Mahali teroristički akt albanskih separatista i direktna posledica pokušaja sprovođenja plana Pitera Fejta za integraciju severa pokrajine u kosovske institucije.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво