Osude napada u Kosovskoj Mitrovici

Srpski državni vrh i političke partije osudile bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kome je jedna osoba izgubila život, a 11 povređeno. Premijer Cvetković apeluje na uzdržavanje od nasilja. Jeremić: Očigledan pokušaj provokacije.

Vlada Srbije najoštrije je osudila teroristički napad u Kosovskoj Mitrovici, u kome je poginuo pedijatar Mesud Džeković, dok je 11 osoba ranjeno.

Vlada Srbije je pozvala pripadnike mirovnih misija da hitno otkriju počinioce, a sve građane da ne nasedaju pravokacijama ekstremista.

U saopštenju Vladine kancelarije navedeno je da se preduzimaju sve mere, u okviru nadležnosti, da bi se sprečilo eskaliranje nasilja u južnoj pokrajini.

Premijer Mirko Cvetković osuđujući teroristički napad, apelovao je na sve građane na Kosovu i Metohiji da se uzdrže od nasilja.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je, u Beogradu, da su događaji u severnoj Kosovskoj Mitrovici "pokušaj provokacije" Srbije u kontekstu rešenja statusa Kosova.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog očiglednog pokušaja sprovođenja jednostranih koraka na severu pokrajine", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je "van svake sumnje, na delu pokušaj provokacije Srbije u kontekstu rešenja budućeg statusa Kosova" i dodao da sve ukazuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova biti povoljno za Srbiju.

"Sve ukazuje da će debata u Generalnoj skupštini UN biti takva da postane očigledno da ne postoji nijedna druga mogućnost, osim da se rešenje za budućnost Kosova postigne putem pregovora", naveo je Jeremić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je od Euleksa da zaštiti Srbe u pokrajini, obezbedi mir i pronađe i kazni krivce za današnju eksploziju.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da na takav incident moraju da reaguju međunarodne institucije, ali i Srbija, kao država.

DS zahteva obezbeđivanje sigurnosti

Demokratska stranka najoštrije osuđuje današnji incident i traži od međunarodne zajednice i njenih predstavnika na Kosovu i Metohiji da obezbede mir i sugurnost za sve građane, a posebno za stanovništvo srpske zajednice, izjavila je portparol te stranke Jelena Trivan.

"Ovakav događaj je poruka da na Kosovu i Metohiji nema sigurnosti i da tamo postoje narodi i zajednice koji su ugroženi. Time se šalje jedna dugoročna poruka srpskom satanovništvu da im nije obezbeđen povratak i siguran i dostojan život", rekla je Trivanova.

Prema njenim rečima, Srbija se sa takvim događajima neće miriti, koristiće sva pravna i diplomatska sredstava da zaštiti svoje građane, s obzirom na to da je Kosovo integralni deo srpske teritorije.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da oštro reaguje, da kazni sve počinioce i da se ovakvi incidenti više ne ponove", rekla je Jelena Trivan i dodala da će DS učiniti sve da, u saradnji sa međunarodnim institucijama, popravi stanje na bolje kada je reč o bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

SNS: Srbija mora da reaguje sa merom

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je, povodom današnjeg napada, da Srbija mora sa merom da reaguje, a da od međunarodne zajednice zatraži da pronađe i kazni vinovnike.

"Smatram da Srbija mora odmah da zatraži da se međunarodna zajednica opredeli prema ovom događaju i pronađe vinovnike i kazni krivce", rekao je Nikolić, dodajući da međunarodna zajednica treba da preuzme obavezu da se tako nešto nikada ne ponovi.

Nikolić je naglasio i da država treba da pokaže kako će reagovati u svakom konkretnom slučaju u kome bude ugrožen život i bezbednost građana Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

DSS traži konkretnu podršku 

Demokratska stranka Srbije saopštila je, da bi Srbija kao država trebalo da pruži podršku i zaštitu stanovništvu severnog Kosova, ne samo verbalnom osudom nego i na druge legitimne načine.

"U ovom trenutku najvažnije je da Srbija kao država pruži podršku i zaštitu stanovništvu severnog Kosova koje je krajnje ugroženo delovanjem albanskih separatista i njihovih pokrovitelja iz Euleksa. To se mora učiniti ne samo verbalnom osudom, nego i na druge legitimne načine", navedeno je u saopštenju.

DSS je istakao da je taj napad režiran pokušaj provokacije kojem je krajnji cilj isterivanje Srba i nealbanaca iz severnog Kosova, sa područja pokrajine, na kojem Euleks i nelegalne albanske institucije nemaju kontrolu.

Stranka G17 plus pridružila se najoštrijoj osudi i zahtevu za odlučnom reakcijom međunarodnih snaga.

"Najoštrije osuđujemo napad na Srbe koji su mirno protestovali i zahtevamo odlučnu reakciju međunarodnih snaga, radi uspostavljanja reda i bezbednosti u severnom delu Kosovske Mitrovice", izjavila je šefica poslanika te stranke Suzana Grubješić.

Radikali su istakli da je eksplozija unapred planirana i iscenirana "da bi Euleks navodno dobio razloge, kako bi se sever pokrajine stavio pod kontrolu Prištine".

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je aktiviranje bombe u Kosovskoj Mitrovici "teroristički akt u kome su Srbi ponovo žrtve".

"Očekujem da međunarodna zajednica oštro reaguje, pronađe i kazni one koji su organizovali i one koji su bacili bombu na nevine građane, koji su samo želeli da izraze protest ", rekao je Marković.

Marković očekuje oštru reakciju Kfora, Euleksa i UNMIK-a i brzo saopštvanje imena onih koji su bacili bombu.

LDP: Svaka žrtva udaljava od normalnog života

Predsednik Liberalno-demokratske partije izjavio je da današnji događaj "zastrašujuće liči na incidente koji su obeležili konflikte u bivšoj Jugoslaviji".

"Uloga međunarodnih snaga mora da bude mnogo aktivnija, s obzirom na to da su oni, suočeni sa nesposobnošću političkih institucija Beograda i Prištine, angažovali svoje misije i da snose odgovornost za događaje na Kosovu", rekao je Jovanović.

Jovanović je ocenio i da je "podeljena Mitrovica mesto gde se sudaraju dva prevaziđena i međusobno suprotstavljena koncepta koji nameću politika Srbije i ponašanje kosovske vlade".

Prema njegovim rečima, svaki život koji se izgubi na Kosovu i Metohiji i svaka žrtva koja strada kao posledica nasilja, udaljava od normalnog života i prilike da se "na Kosovu i u celom regionu, uspostave bezbedan život i stabilnost".

Napad su osudili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vikarni episkop lipljanski Teodosije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво