Vizna liberalizacija najveći uspeh

Najveći uspesi Vlade u poslednjih godinu dana vizna liberalizacija, diplomatska borba za očuvanje statusa Kosova i Metohije i ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize, rekao premijer Cvetković. Prioritet Vlade je i puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Povodom godinu dana rada Vlade Srbije, premijer Mirko Cvetković ocenio je da je jedan od najvećih rezultata njegovog kabineta u proteklom periodu liberalizacija viznog režima koja bi trebalo da stupi na snagu početkom sledeće godine.

Premijer je rekao da je u proteklih godinu dana stabilizovan finansijski sistem zemlje i kurs dinara i da je Vlada na pravi način reagovala na ekonomsku krizu.

"U martu je zaustavljen pad industrijske proizvodnje", rekao je Cvetković i dodao da očekuje "blagi" oporavak privrede u narednim mesecima kada će se, kako je naveo, videti pravi efekti stimulativnih mera Vlade.

Premijer nije želeo da ocenjuje rad svog kabineta u proteklih godinu dana, ali je istakao da je optimista da će Vlada dočekati kraj četvorogodišnjeg mandata.

Cvetković je rekao i da je protiv smanjenja plata i penzija kao načina za smanjenje budžetskog deficita, jer bi to, kako je naveo, smanjilo potrošnju i produbilo recesiju.

Povećanje budžetskog deficita u odnosu na ono što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom je, kako je naveo, posledica manjeg priliva novca u budžetu, a ne povećanja potrošnje.

Razgovori s MMF-om

"Postoji više načina da se finansira budžetski deficit i to će biti tema razgovora sa misijom MMF-a koja u drugoj polovini avgusta dolazi u Beograd", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

Vlada pregovara sa Rusijom o pozajmicama za budžet i za određene projekte, a sa Kinom samo o kreditima za projekte, naveo je premijer.

Odgovarajući na pitanje da li je planirana prodaja nekog od javnih preduzeća za finansiranje budžetskog deficita, premijer je odgovorio odrečno navodeći da su to odvojena pitanja i da će prodaja javnih preduzeća zavisiti od pronalaženja strateškog partnera.

Na pitanje kolika su nova zaduženja Srbije, on je rekao da je dug države u granicama predviđenog i da je ukupno zaduženje ispod jedne milijarde evra.

"Nije tačno da je povećano zaduženje države", istakao je premijer i dodao da država istovremeno sa zaduživanjem redovno isplaćuje ranije uzete kredite.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, Cvetković je istakao da su doneti zakoni o reformi pravosuđa i o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom i naveo da je u proteklih godinu dana smanjen stepen kriminaliteta i da je procesuirano 3.700 slučajeva korupcije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара