Zeleno svetlo iz Luksemburga

Haški tužilac Serž Bramerc sutra pred ministrima EU predstavlja izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom. Iako Bramerc neće upotrebiti termin "puna saradnja" domaći zvaničnici veruju da bi moglo da dođe do početka ratifikacije SSP-a.

Na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije, sutra u Luksemburgu, glavni haški tužilac Serž Bramerc predstaviće novi izveštaj o saradnji država bivše Jugoslavije sa Haškim tribunalom.

Od tog izveštaja zavisi da li će Srbija dobiti zeleno svetlo za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iako Bramerc ponovo neće upotrebiti termin "puna saradnja", direktorka kancelarije za Evropske integracije Milica Delević veruje da će izveštaj biti takav da će omogućiti početak ratifikacije Sporazuma.

"Verujem da ukoliko izveštaj Bramerca bude takav da pohvali nesmanjene napore Srbije, neće biti problema da se svi partneri u Evropskoj uniji saglase sa početkom procesa ratifikacije", rekla je Delević za RTS.

Milica Delević je objasnila da posle sastanka u Luksemburga ne bi automatski usledila predaja Upitnika Evropske komisije Srbiji.

"Ono što bi trebalo da se dogodi pre nego što nam EU uputi Upitnik na koji bi trebalo da odgovorimo, jeste da se unutar Saveta ministara postigne saglasnost o prosleđivanju našeg zahteva za članstvo koji smo podneli prošlog decembra, da se taj zahtev uputi Evropskoj komisiji na izradu mišljenja", objasnila je Delević.

Delegaciju Srbije u Luksemburgu predvodiće potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи