Tači protiv Kurtija

Pokret "Vetevendosje" najavio velike demonstracije na Kosovu 21. juna, za kada je zakazano suđenje Aljbinu Kurtiju. Upad policije u prostorije pokreta pokazao strah kosovskih vlasti, posle odluke pokreta da se kandiduje na sledećim parlamentarnim izborima, tvrde aktivisti.

Kosovski pokret za samopredeljenje "Vetevendosje" najavio je da će 21. juna, na dan suđenja njihovom vođi Aljbinu Kurtiju, održati velike demonstracije. Oni su istakli da je hapšenje Kurtija izraz je straha kosovskih vlasti, posle odluke pokreta da se kandiduje na sledećim parlamentarnim izborima, pišu prištinski listovi.

"Vetevendosje" navodi da je proces protiv Kurtija nepravedean, montiran, politički proces i ističe da je jučerašnji upad policije u njihove prostorije i hapšenje Kurtija bilo brutalno i nasilano.

Aktivista Ljiburn Alji je rekao da je brutalna intervencija specijalne jedinice kosovske policije, u kojoj je nekoliko aktivista uhapšeno a još nekoliko ranjeno, ukazuje da je povod te akcije uspeh pokreta u razotkrivanju politike kosovskih lidera.

"Pokret 'Vetevendosje' sa sve većim uspehom rezotkriva politiku koja uništava naše društvo. Oni koji to shvataju reaguju panično, ali reaguju sa ciljem da oslabe i unište "Vetevendosje", rekao je Alji.

Glauk Konjufča je kao odgovorne za policijsku akciju naveo kosovskog premijera Tačija, međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta i šef Euleksa Iva de Kermambona.

"Za jučerašnju brutalnu i nasilnu akciju specijalne jedinice kosovske policije pokret 'Vetevendosje' odgovornima smatra predsednika vlade Hašima Tačija, šefa Euleksa Iva de Kermambona i međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta. Euleks i Piter Fejt uvek su imali lični interes da uklone 'Vetevendosje' i Aljbina Kurtija sa političke scene. Sada, kada je pokret objavio rezultat debate o našem učešću na izborima, interes kosovskih političkih lidera za suđenje Aljbinu Kurtiju je postao direktniji i nasiliniji, kakava je bila i policijska intervencija od juče", rekao je Konjufča.

Kurti je uhapšen juče, nekoliko sata pošto je pokret obelodanio da će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima. On je optužen je za organizovanje demonstracija 10. februara 2007. godine, kada je u intervenciji rumunskih pripadnika Unmik policije ubijeno dvoje, a ranjeno 80 demonstranata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво