Manjine birale Nacionalne savete

Na prvim direktnim izborima Nacionalne savete biralo 16 manjinskih zajednica. Uz pomoć elektorskih skupština svoje Nacionalne savete izabrali Hrvati i Slovenci. Elektorska skupština makedonske manjine prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Ministar Čiplić: Izbori prošli u demokratskoj atmosferi.

Više od 436.000 pripadnika 19 nacionalnih manjina u Srbiji biralo je svoje predstavnike. Na prvim direktnim izborima Nacionalne savete biralo je 16 manjinskih zajednica. Putem elektorskih skupština, Hrvati i Slovenci već su izabrali ta tela, dok je elektorska skupština makedonske manjine u Pančevu prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina do 17 sati u Srbiji je glasalo 37,57 odsto upisanih birača, rekla je predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde. 

Najveća izlaznost do 17 sati bila u opštini Lučani, gde je glasalo više od 85 odsto birača, a najmanja u opštini Veliko Gradište gde je glasalo nešto više od šest odsto.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je da su izbori za savete nacinalnih manjina protekli u demokratskoj atmosferi i naglasio da procene govore da će odziv biti veći od 50 odsto.

Ministar Čiplić izjavio je da su Centralnoj izbornoj komisiji podnete dve žalbe.

Čiplić je na konferenciji za novinare, održanoj po zatvaranju biračkih mesta, istakao da su pripadnici nacionalnih manjina pokazali da su zainteresovani da glasaju na ovim izborima i formiraju Nacionalne savete.

Ministar Čiplić rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da Nacionalni savet manjina nije politički organ.

"To je organ manjinske samouprave, pre svega, u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. Dakle, u onim ključnim stvarima na koje nas međunarodne konvencije obavezuju. Oni sad biraju organ koji će u njihovo ime da vrši ta prava", rekao je Čiplić.

Izbori na 883 biračka mesta u 161 opštini  

Više od 38.200 Subotičana glasalo je na 71 biračkom mestu.  U Subotici, na elektorskoj skupštini, na kojoj su Hrvati izabrali svoj Nacionalni savet, prisustvovao je ministar Čiplić.

"Manjine u Srbiji glasaju za svoje bolje postojanje, prisustvo i funkcionisanje. I ovo je važna nedelja za ceo Balkan, za celu Jugoistočnu Evropu, jer ovaj region je trpeo dosta zbog lošeg odnosa prema manjinama", rekao je Dimitrios Kipreos, šef misije OEBS-a u Srbiji.

U beogradskom naselju Kotež, gde je glasalo 13 manjina, pored ostalih i Egipćani, izbore je obišao šef delegacije Evropske unije u Srbiji Venasan Dežer.

"Veoma je važan ovaj potez jer Srbija ima napredan odnos prema statusu manjina i na ovaj način se prava građana ostvaruju u realnosti. Tako će se prava manjina neogovati i braniti, prava u obrazovanju, medijima, kulturi i zato su ovi izbori veoma važni i mi ih podržavamo", kaže Dežer.

Na području Novog Pazara, gde su Bošnjaci birali između tri liste, izbore su pratili OEBS i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Velike Britanije i Turske.

"Naš cilj je bio da se osigura da što veći broj ljudi bude obavešten o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da pripadnici nacionalnih manjina dobiju priliku da glasaju za svoje savete", rekao je zamenik šefa Misije OEBS-a za Jugoistočnu Evropu Tomas Mor.

U Braničevskom okrugu pripadnici vlaške nacionalne manjine glasali su za svoj Nacionalni savet. Najviše Vlaha živi u Petrovcu na Mlavi.

Na teritoriji Jablaničkog okruga, pored Albanaca koji su glasaju na šest biračkih mesta u Medveđi, najbrojniji su pripadnici Romske nacionalne manjine.

Od oko 30.000 stanovnika rumunske nacionalnosti u Vojvodini, više od polovine živi u Južnom Banatu. Zbog toga će buduća kancelarija Nacinalnog saveta rumunske zajednice biti u Vršcu.

U opštini Zrenjanin na 17 biračkih mesta birali su se predstavnici Nacionalnih saveta.

Bugarska nacionalna manjina izjašnjavala se za Nacionalni savet u osam gradova u Srbiji. Pravo glasa ima oko 13.000 ljudi. Najviše ih je u Dimitrovgradu i Bosilegradu.

U opštinama Bujnovac i Preševo pravo glasa ima 27.521 pripadnik albanske nacionalne manjine na 49 biračkih mesta.

Svoje Nacionalne savete već su izabrali Hrvati i Slovenci, putem elektorskih skupština.  Pripadnici tih manjina prikupili su dovoljno potpisa i overili ih u sudu. Na elektorskoj skupštini većinu članova za Hrvatski nacionalni savet osvojila je lista predvođena Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Međutim, elektorska skupština makedonske manjine u Pančevu je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a nova je najavljena za dve nedelje.

Manji problemi na pojedinim biračkim mestima

Predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde je izjavila da je na pojedinim biračkim mestima bilo manjih problema, pošto nisu dobijena rešenja za prošireni sastav biračkih odbora.

Torde je rekla da je na pojedinim biračkim mestima bilo nejasnoća i da će na tim mestima, ukoliko se kasnilo sa početkom izbora, glasanje biti produženo.

Ukazala je na problem u beogradskoj opštini Zvezdara, kojoj je CIK poslala sve podatke koje su predstavnici opštine tražili, ali komisija nije dobila povratne informacije da li su te podaci dobijeni.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je izjavio da ima problema u proceduri izbora, pošto neka biračka mesta u Vojvodini jutros nisu bila na vreme otvorena jer nije bilo dovoljno prisutnih članova biračkih odbora. On je naveo da su tek sinoć članovima biračkih odbora stigla rešenja o imenovanju.

Romska partija protestvovala je što na biračkim mestima za izbore nacionanih saveta manjina nema njihovih predstavnika, i upozorila da izbore kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa.

Preliminarni rezultati izbora biće poznati večeras, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će 9. juna proglasiti konačne rezultate ili saopštiti da li se, gde i kada izbori za neki Nacionalni savet ponavljaju. Ukoliko dođe do ponavljanja izbora, rezultati će biti poznati najkasnije 21. juna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи