Izbori za Nacionalne savete

U nedelju, na prvim direktnim izborima svoje Nacionalne savete biraće 16 manjinskih zajednica dok će, uz pomoć elektorske skupštine, predstavnici hrvatske manjine to učiniti u Subotici, slovenačke u Beogradu, a makedonske u Pančevu.

Više od 436 hiljada pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji u nedelju, bira svoje predstavnike.

Na prvim direktnim izborima svoje Nacionalne savete biraće 16 manjinskih zajednica dok će, uz pomoć elektorske skupštine, predstavnici hrvatske manjine to učiniti u Subotici, slovenačke u Beogradu, a makedonske u Pančevu.

Nacionalne manjine glasaće zaokruživanjem kandidata na listićima različite boje za svaku manjinu.

Na 883 biračka mesta izbore će nadgledati domaći posmatrači, ali i 170 akreditovanih međurnarodnih posmatrača uključujući i one iz Japana i Iraka.

"Političke tenzije su napete, imamo manjinske zajednice koje su partijski ispresecane. To sve utiče na izborni proces, ali i garantuje da će sve dobro proći. Ključno je da se Ministarstvo neće mešati u izborni proces", rekao je Đorđe Vuković iz Cesida.

Po zatvaranju birališta rezultati glasanja unose se u kompjutersku bazu, a glasački listići šalju u Centralnu izbornu komisiju gde se ručno prebrojavaju. Tako će oni moći da se uporede sa podacima dobijenim na mestu glasanja.

"Što se tiče kompjuterske obrade podataka, tu smo dosta jaki. Samim tim što imamo dva načina dostave podataka moguće je odmah, gde stoji neka sumanja, pregledati zapisnike", rekla je predsednica Centralne izborne komisije Rozalija Torde.

Preliminarni rezultati biće poznati u nedelju oko 23 časa, a konačni 9. juna.

Upis u posebne biračke spiskove biće nastavljen posle održavanja izbora tako da će i one manjine, koje sada nisu stekle pravo da biraju svoj savet, kao što su to na primer Goranci ili Crnogorci, to moći da učine na narednim izborima za četiri godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво