Podrška Čilea Srbiji

Čile snažno podržava napore Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao šef diplomatije Vuk Jeremić i dodao da će Srbija na tu podršku moći da računa i u budućnosti.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Čile snažno podržava napore Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i dodao da "ćemo na tu podršku moći da računamo i u budućnosti".

Jeremić je posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Čilea Alfredom Morenom Ćarmeom rekao da se Srbija i Čile zalažu za poštovanje principa i normi međunarodnog prava, među kojima i za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta država.

Istakao je da je čileanskom kolegi zahvalio na podršci Čilea stavovima Beograda po pitanju Kosova i Metohije i naporima Srbije na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Možemo da očekujemo nastavak te podrške i ubuduće", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je u razgovorima bilo reči i o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, pre svega u poljoprivredi i rudarstvu.

Čile je veoma razvijena i bogata zemlja, najrazvijenija zemlja Latinske Amerike, istakao je Jeremić, "pa smo razgovarali o mogućnostima ekonomske saradnje, posebno u oblastima poljoprivrede i rudarstva".

Jeremić je najavio da će Srbiju do kraja godine posetiti privredna delegacija Čilea, kao i da će naredne godine uslediti posete na najvišem nivou.

Jeremić i podsekretar Ministarstva inostranih poslova Čilea Fernando Šmit potpisali su sporazum o saradnji diplomatskih akademija ministarstava dve zemlje.

Predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije 

U Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Čilea, ministar Jeremić je održao predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije.

Osnovni spoljnopolitički prioriteti Srbije su članstvo u EU, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, stabilnost i saradnja u regionu i ekonomski razvoj, istakao je ministar Jeremić.

Jeremić je izrazio zahvalnost Čileu za podršku stavovima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

To će zauvek ostati u sećanju moje zemlje, rekao je Jeremić, parafrazirajući reči dobitnika Nobelove nagrade Gabrijela Mistrala.

Jeremić je izrazio nadu da će dve zemlje "zajedno zaštiti temelje međunarodnog prava, koji su sadržani u Povelji Ujedinjenih nacija".

On je podsetio i na delo i reči Andresa Beloua da je državama dato da rade zajedno i spajaju svet.

"Zabrane moraju postati irelevantne. Napredak svih, razvijenih i nerazvijenih, Juga i Severa, Zapada i Istoka mora ojačati naše napore, kako bi se obezbedio bolji i sigurniji svet", poručio je Jeremić.

Naša dva naroda, zajedno sa mnogim drugim, rade na zaštiti i poštovanju temeljnih principa međunarodnog prava, istakao je Jeremić.

Radićemo zajedno na poštovanju Povelje UN. U decenijama koje dolaze moramo na samo ojačati, već i proširiti strateške ideale kojima težimo, rekao je Jeremić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво