Incidenti u izbornom danu

U Kosovskoj Mitrovici, Kfor i kosovska policija suzavcem sprečili sukobe na mostu koji grad deli na južni albanski i severni, srpski deo. Tokom nereda čula se i pucnjava iz automatskog naoružanja, ali nema izveštaja o povređenima. U opštinama Kosovska Mitrovica i Novo Brdo održani vanredni lokalni izbori.

Snage Kfora i kosovske policije bile su spremne da spreče nerede širih razmera u Kosovskoj Mitrovici, pošto su se na dve strane mosta skupile grupe Srba i Albanaca, što je, proteklih, godina, bio pouzdan signal za početak nasilja.

Preventivno, Kfor je oko mosta na Ibru ispalio veliki broj patrona suzavca, što je sprečilo konfrontaciju dve grupe, uključujući i deo demonstranata u južnom delu grada koja se, uzvikujući slogane kojima se veliča Oslobodilačka vojska Kosova, ustremio ka jednako ratobornoj grupi Srba.

Grupe su se, posle intervencije policije, razišle, ali predstavnici Kfora stanje u podeljenom gradu na severu Kosova i dalje opisuju kao napeto, zbog čega su na mostu i dalje raspoređeni pripadnici Kfora i kosovske policije, opremljeni opremom za razbijanje demonstracija.

Zamenik regionalnog direktora Kosovske policijske službe Ergin Medić, rekao je da u kamenovanju nekoliko hiljada Srba sa severne i Albanaca sa južne strane mosta nije bilo povređenih. Most na Ibru je zatvoren za saobraćaj.

Protestujući zbog izbora u severnom delu grada, veterani bivše OVK okupili su se kod mosta u južnom delu grada i počeli kamenicama da gađaju Srbe okupljene na suprotnoj strani mosta.

Srbi su uzvratili kamenicama, a na sredinu mosta stigli su tenkovi Kfora, kao i policija Euleksa koji razdvajaju sukobljene strane. Pripadnici Kfora bacili su suzavac kako bi zaustavili sukob. Nakon intervencije Kfora, situacija se smirila.

Albanci koji su se okupili na južnoj strani Kosovske Mitrovice, na protestu pod nazivom "U odbranu suvereniteta Kosova", tražeći da se poštuje suvernitet "države Kosovo" i protiveći se lokalnim izborima nosili su transparente i albanske zastave, dok su Srbi uzvikivali "Ne damo Kosovo" i "Kosovo je Srbija".

Protest su organizovali veterani OVK i Pokret za ujedinjenje na Kosovu, a pridružili su im se i aktivisti pokreta "Samoopredeljenje".

Bogdanović: Incident režirala Vlada Kosova

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je današnji incident u Kosovskoj Mitrovici režirala i koordinisala takozvana Vlada Kosova sa ciljem da spreči legalne izbore koje organizuje država Srbija na svojoj teritoriji i izazove krvoproliće.

"Još jednom pozivam Kfor, UNMIK i Euleks da obezbede mir i bezbednost Srbima u Mitrovici a vinovnike današnjih incidenata pronađu i uhapse. Pozivam i građane Kosovske Mitrovice da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije i da u što većem broju izađu na birališta i time pokažu svoju privrženost državi Srbiji i njenim institucijama," rekao je Bogdanović.

Incident koji se dogodio danas u Kosovskoj Mitrovici nije slučajan jer se u pokrajini ništa ne događa spontano, rekao je Bogdanović.

On je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je na ovaj način Priština pokazala šta donosi Srbima tzv. strategija za sever Kosova, koju su osmislile prištinske vlasti i visoki predstavnik EU i šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt.

Vanredni lokalni izbori 

U Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu u 20 sati zatvorena su biračka mesta na danas održanim lokalnim izborima, koje su raspisale vlasti Srbije. Republička izborna komisija sutra će saopštiti prve preliminarne rezultate. 

Sekretar RIK-a Veljko Odalović izjavio je da je do 17.30 časova u Kosovskoj Mitrovici glasalo 28 procenata od ukupnog broja birača, dok je u opštini Novo Brdo glasalo 70 odsto birača.

Prema informacijama RIK-a, na izborima nisu zabeležene veće nepravilnosti na biralištima.

U opštini Kosovska Mitrovica pravo da bira odbornike imalo je 20.372 birača, a u Novom Brdu 1.775.

U Kosovskoj Mitrovici današnje glasanje bilo je organizovano na 20 biračkih mesta, a u Novom Brdu na šest.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво