Snažna podrška Gabona

Odnosi Srbije i Gabona u multilateralnim organizacijama su na veoma visokom nivou, izjavio predsednik Tadić u razgovoru sa šefom diplomatije Gabona Polom Tungijem. Srbija zahvalna Gabonu na podršci po pitanju Kosova i Metohije, ocenili ministar Jeremić i premijer Cvetković.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Republike Gabon Pol Tungi konstatovali su da su višedecenijski politički odnosi dve države na visokom nivou i da postoji dobra osnova za poboljšanje ekonomskih odnosa dve zemlje. Sa šefom gabonske diplomatije razgovarao je ministar Vuk Jeremić.

Predsednik Tadić je naglasio da Srbija podržava dobru politiku Gabona u Africi i značajnu ulogu te zemlje u Afričkoj uniji i u Pokretu nesvrstanih, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Srbije i ministar inostranih poslova Gabona su, takođe, zaključili da su odnosi dve zemlje u multilateralnim organizacijama na veoma visokom nivou.

Predsednik Tadić i ministar Tungi razgovarali su o bilateralnim, političkim i ekonomskim odnosima dve države, navodi se u saopštenju.

Gabon nije priznao nezavisnost Kosova 

Ministar Vuk Jeremić u razgovoru sa Polom Tungijem zahvalio se Gabonu na podršci Srbiji po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije i najavio da bilateralni odnosi ulaze u novu, još kvalitetniju fazu.

"Nije lako podržavati Srbiju. Zemlje širom sveta su pod pritiscima da od te podrške odustanu. I Gabon je bio pod pritiskom, ali nije popustio i zbog toga smo mu izuzetno zahvalni", rekao je Jeremić na posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Gabona Polom Tungijem.

"I u budućnosti, kada bude trebalo i za šta bude trebalo, Srbija će stajati uz Gabon kao što Gabon danas stoji uz Srbiju i niko neće moći da nas odvrati od toga", poručio je Jeremić.

Gabon, nestalna članica Saveta bezbednosti UN, nije priznao nezavisnost Kosova.

Tungi je rekao da je njegova zemlja pobornik principa rešavanja problema u okviru Ujedinjenih nacija i, posebno, principa nemešanja u unutrašnje stvari država.

"Na međunarodnoj sceni, Republika Gabon uvek se zalagala za mir, dijalog i razumevanjem među narodima. Kada je reč o međunarodnim pitanjima, Gabon je pobornik multilateralizma, poverenja u Ujedinjene nacije i, posebno, za nemešanje u unutrašnja pitanja neke države", istakao je šef gabonske diplomatije.

Dvojica ministara su ocenila današnje razgovore kao izuzetno uspešne i najavila konkretne projekte u oblasti poljoprivrede i farmaceutske industrije, kao i saradnju u oblasti odbrane, nauke i obrazovanja.

Jeremić je najavio i da će uskoro biti obnovljen rad mešovitog komiteta dveju vlada.

Tungi je podsetio da Beograd i Librvil imaju diplomatske odnose već skoro 50 godina, da su u prošlosti veoma uspešno sarađivali i izrazio zadovoljstvo zbog volje obeju zemalja da pojačaju tu saradnju.

Unaprediti saradnju u poljoprivredi i građevinarstvu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa ministrom Tungijem i zahvalio se na principijelnom stavu te države u odbrani načela međunarodnog prava kad je reč o Kosovu i Metohiji.

Srpski premijer je izrazio očekivanje da će Gabon nastaviti da pruža podršku Srbiji, uprkos pritiscima za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, navodi se u saopštenju iz Cvetkovićevog kabineta.

Na sastanku je konstatovano da je sadašnja ekonomska saradnja ispod mogućnosti dve zemlje i izražen je interes da se unapredi, posebno u oblasti poljoprivrede i građevinarstva.

Gabonski ministar će danas posetiti Novi Sad, gde treba da se sastane s ministrom poljoprivede Sašom Draginom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво