Deset godina bez posla

Više od 2.000 radnika EPS-ovih preduzeća na Kosovu i Metohiji traže povratak na posao. Krajem marta sindikati EPS-a prikupili su oko 7.000 prijava i predali savetodavnom veću Ujedinjenih nacija u Prištini. Sledeća adresa je, kažu, Strazbur.

U EPS-ovim preduzećima na Kosovu i Metohiji, pre 11 godina bilo je zaposleno oko 13.000 Srba i Albanaca.

Više od pola radnika bili su nealbanci. Više od deset godina radnici ne uspevaju da se vrate na svoja radna mesta, ali ipak ne gube nadu da će ostvariti pravo na rad. Krajem marta Sindikati javnih EPS-ovih preduzeća prikupili su oko 7.000 prijava i predali savetodavnom veću Ujedinjenih nacija u Prištini. Sledeća adresa je, kažu, Strazbur.

Na području opštine Obilić su dva javna preduzeća Elektroprivrede Srbije, površinski kopovi i Termoelektrane Kosovo - Kosovo A i Kosovo B.

Pre dolaska međunarodnih snaga u ovom preduzeću bilo je zaposleno oko 8.000 radnika srpske nacionalnosti.

Posle progona Srba iz Pokrajine, 1999. godine u pogone ovih preduzeća ušli su Albanci i formirali Kosovsku energetsku korporaciju.

Povratak na posao od životne je važnosti za oko 2.000 radnika koji nisu ni napuštali Pokrajinu.

"Termoelektranu ovde gledamo iz dvorišta, a moramo da putujemo po 350 kilometara do Obrenovca, Lazarevca. Radimo po dvadestet i neki dan da bi odmarali za vikend i tako godinama", rekao je Ljubiša Ristić, radnik fabrike rudarske opreme P.Kopovi-Obilić.

Sledeća adresa Strazbur

U podnesku predatom UN traže povratak na radna mesta svih radnika proteranih 1999. godine.

"Čekamo odgovor, ali ne do beskonačnosti. Nakon toga obraćamo se Sudu u Strazburu, gde očekujemo neko rešenje", rekao je Dragiša Terentić, predsednik Sindikata kopa "Dobro selo".

Na tlu Kosova i Metohije je 76 odsto rezervi uglja naše zemlje. Te rezerve su veoma velike čak i u evropskim okvirima jer je reč o 14,7 milijardi tona geoloških rezervi. Rezerve lignita vredne su oko hiljadu milijardi evra.

Dva površinska kopa uglja Belaćevac i Dobro selo, zatim dve termoelektrane u Obiliću, zgrada distribucije u samoj Prištini, više od pet hiljada trafo-stanica, 15.000 kilometara dalekovoda i više desetina poslovnih zgrada i objekata, imovina je EPS-a u Pokrajini.

"Kada bi se sada podizali kapaciteti izgrađeni međunarodnim kreditima, a čiji je garant bila Republika ili savezna država, procena je da bi za izgrađena postrojenja i objekte trebalo tri milijarde evra", rekao je Milan Vujaković iz Direkcije za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije na KiM.

U KEK-u je zaposleno 7.800 Albanaca. Rukovodioci tog preduzeća kažu da zbog ukupne situacije imaju višak zaposlenih i da će morati da smanje broj radnika.

Radnici EPS-a na Kosovu i Metohiji, pored materijalnih gubitaka, izgubili su i mnoge kolege.

Podsetimo, 1998. godine na Belaćevcu počelo je kidnapovanje Srba, pa je bilans tragičan - 50 ubijenih i 27 kidnapovanih radnika srpske nacionalnosti, čija sudbina još nije rasvetljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи