Tadić sa rukovodstvom RS

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao u Laktašima kod Banjaluke sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Srpski predsednik Boris Tadić, premijer RS Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović sastali su se u Laktašima kod Banjaluke.

"Informisao sam premijera Republike Srpske Milorada Dodika o našim naporima da Srbija dođe što pre do naše aplikacije za članstvo u EU i da dođe do ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Tadić koji je u Laktaše došao posle zvanične posete Kipru.

Tadić je naveo da je na sastanku bilo reči i o ekonomskim temama kao i o ekonomskoj krizi koja kruži regionom nakon udara na evrosistem.

Predsednik Srbije rekao je da su to bile centralne teme ovog sastanka, ocenivši da su razgovori bili prijateljski.

Tadić je rekao da predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, u Beograd dolazi u neslužbenu i radnu posetu.

"To nije službena i zvanična poseta. Srbija nastavlja regionalnu saradnju i ja ću primiti Harisa Silajdžića u Beogradu u ovakvoj formi, kao što ću u narednom periodu, što sam radio i do sada, učestvovati u drugim regionalnim inicijativama", rekao je predsednik Tadić.

Odgovarajući na novinarska pitanja da li je bilo reči o Istanbulskoj deklaraciji, predsednik Tadić je naveo da o tome nisu pričali. "Mi nemamo uvek istovetna mišljenja po svim pitanjima, jer Dodik ima svoju nadležnost i legitimitet u RS, ja svoje u Srbiji", objasnio je predsednik Tadić.

Dodik je ranije danas najavio da će sa Tadićem razgovarati o najavljenoj poseti predsedavajućeg Predsedništvu BiH Harisa Silajdžića Beogradu i "Istanbulskoj deklaraciji", koju je nazvao "nepostojećom".

"Nju je potpisao Haris Silajdžić, lažno se predstavljajući da je u Istanbulu u funkciji predsedavajućeg Predsedništva BiH, a to nije bio. Ta deklaracija ne postoji i to želimo da kažemo predsedniku Tadiću", naveo je Dodik.

Predsednik Tadić je rekao da Srbija snažno stoji iza RS kada je u pitanju BiH i kada je u pitanju njena budućnost.

Razgovor o ekonomskim i političkim pitanjima

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je ovo uobičajena poseta predsednika Srbije i da su razmenili mišljenja o važnim pitanjima.

Kako je najavio, 8. juna u Banjaluci biće održana sednica Saveta za primenu sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima Srbije i RS.

Dodik je rekao da je tokom ovog sastanka bilo reči i o energetici i ekonomskim pitanjima koja se tiču i Srbije i RS, kao i o političkim temama.

"Razgovarali smo i o sastanku koji će se 2. juna održati u Sarajevu, na kome je predviđeno prisustvo predstavnika regiona i zemalja EU, a koji će biti proširen i sa predstavnicima SAD i Turske", naveo je Dodik.

Premijer RS je rekao da su razmenjena mišljenja o tome, kao i očekivanja od te konferencije. "Očekujemo da će biti potvrđen bezvizni režim za građane BiH", rekao je Dodik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи