Problemi decentralizacije

Republička vlast očekuje pomoć od lokalnih samouprava u vidu konkretnih ideja koji rešavaju ozbiljne dileme procesa decentralizacije. U roku od 30 dana lokalne vlasti treba da navedu koje su republičke nadležnosti spremne da preuzmu.

Nakon što je gradovima, opštinama i ministarstvima upućen dopis da predlože koje bi republičke nadležnosti mogle da preuzmu lokalne samouprave, Ministarstvo za državnu upravu čeka prve ideje.

Rok je 30 dana, ali veruju da će odziv biti bolji nego pre dve godine kada su pokrenuli sličnu akciju.

Dnevnik istražuje da li lokalne vlasti u Srbiji već razmišljaju šta će predložiti kao dalju decentralizaciju.

Sitne kazne za prodaju na trotoaru, kažu godinama ne rešavaju problem u Paraćinu. Moguće rešenje, pominju u opštini, bila bi decentralizacija koja bi im dala veće ingerencije.

"Prvi korak u prenošenju nadležnosti sa republičkog na lokalni nivo mogao bi da bude u oblasti različitih inspekcija koje postoje samo na republičkom nivou, tržišna, inspekcija za radne odnose, sanitarna inspekcija, i posebno one koje se bave suzbijanjem bespravnog rada i rada na crno", kaže Saša Paunović, gradonačelnik Paraćina.

Koje poslove preneti na lokalne samouprave

Otkad su preuzeli deo poreske administracije, u Čačku su sigurni da mogu da obavljaju i druge republičke poslove. Uz komunalnu policiju, do kraja godine preuzeće i primarnu zdravstvenu zaštitu.

"Pre svega mislim na finansijsku decentralizaciju i naravno na ono što država tako hitno mora uraditi, a što se odnosi na vraćanje imovine lokalnim samoupravama koja im je oduzeta devedesetih godina prošlog veka", kaže Velimir Stanojević, gradonačelnik Čačka.

Nekim lokalnim samoupravama dopala se ideja ministra za ekonomiju Mlađana Dinkića o izmeštanju institucija iz prestonice u unutrašnjost Srbije.

"U Užicu s pravom očekujemo da će zaživeti ideja da otvorimo Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza, da se otvari filijala Fonda za razvoj. Spremni smo da razmišljamo da se ovde otvori neko ministarstvo trgovine, turizma ili ekonomije", kaže Jovan Marković, gradonačelnik Užica.

Preseljenje ministarstava nerentabilno i nezakonito

Ministarstvo za državnu upravu upozorava da bi preseljenje agencija i ministarstava u unutrašnjost za Srbiju bilo veliki trošak, a da po važećim zakonima to nije ni moguće.

"Ne možete uputiti nekoga na rad na 150 kilometara od mesta gde živi. Nekima treba menjati statut, treba menjati zakon zbog toga što se sedište utvrđuje u tim aktima. Treba opremiti nove prostorije, kupiti zgrade, opremiti zgrade, uneti informacionu tehnologiju. Mislim da je to sve jedan poduhvat koji lepo zvuči, ali pitanje je kakve ćemo od toga imati koristi", navodi Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Stručna javnost ocenjuje da decentralizacija i računica prenošenja institucija mora da bude plan iza kojeg stoji cela Vlada.

"Da li su budžetom obezbeđena sredstva, da li ima dovoljno kadrova? Treba početi, ali da li je to strategija iza koje će stati Vlada Srbije, ili je to strategija departmana, jednog ministra. Da li to ima svoju političko-propagandnu, ili planomernu obavezujuću, dalekosežnu i srednjoročnu ili dugoročnu perspektivu", kaže Jovan Komšić, profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu.

Gradovi, opštine i ministarstva mogu da šalju ideje o prenošenju nadležnosti do sredine juna. Gde se poklope interesi lokala i centrale, Ministarstavo za državnu upravu tražiće izmene zakona koje će to omogućiti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи