Poštovanje Tadićevoj politici

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izrazio je veliko poštovanje za politiku koju vodi predsednik Srbije Boris Tadić. Gledano dugoročno, mir na Kosovu moguć, ne protiv Srbije, već samo sa Srbijom, ocenio Vestervele.

Dugoročno gledano, mir na Kosovu je moguć, ne protiv Srbije, već samo sa Srbijom, ocenio je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

"Zbog toga, mi moramo jačati snage na Kosovu i u Srbiji koje su svesne odgovornosti", rekao je Vestervele u Bundestagu, objavilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Naglašavajući da je Tadić podržavan u tome da odlučno sledi politiku razumevanja, Vestervele je izrazio veliko poštovanje politici srpskog predsednika.

"Pred odvažnošću i snagom sprovođenja, kojom se on okreće protiv onih koji se zalažu za konfrontaciju i konflikte, ja imam veoma veliko poštovanje, a verujem da to govorim i u ime najvećeg broja kolega u ovom domu", rekao je Vestervele.

Istakavši da će na Kosovu biti mir tek onda kada sve etničke grupe budu mogle da žive mirno i sigurno, Vestervele je naglasio da mir na Kosovu, dugoročno gledano, neće moći da postoji protiv Srbije, već samo sa Srbijom.

Navodeći da je dve godine posle proglašenja nezavisnosti situacija na Kosovu stabilna, Vestervele je rekao da je poboljšanje sigurnosne situacije rezultat dugogodišnjeg angažmana KFOR-a.

Smanjenje broja vojnika na Kosovu

Taj uspeh se oslikava, takođe, i u promenjenim zadacima KFOR-a, rekao je Vestervele u Bundestagu, povodom vladinog predloga o smanjenju gornje granice nemačkih vojnika na Kosovu.

"Pošto je KFOR bio uspešan, mi sada možemo, zajedno s našim saveznicima, da smanjimo jačinu misije'', naveo je Vestervele, dodajući da mandat koji je predložen predviđa smanjenje gornje granice nemačkih vojnika od 3.500 na 2.500 i izražavajući optimizam da će uskoro biti moguće dalje smanjenje snaga.

"Naš cilj je Kosovo koje, bez stranih trupa, može da brine o svojoj sigurnosti'', rekao je Vestervele, ocenjujući da je jedan dobar deo tog puta pređen.

Ministar je, takođe, ocenio da na "dugom i teškom putu ka Evropi, Kosovo mora još da savlada enormne izazove" i dodao da je sa Euleks misijom EU preuzela odgovornost.

"Ključ za evropsku budućnost leži, pre svega, na samom Kosovu'', ocenio je šef nemačke diplomatije i rekao da Kosovo mora postepeno da brine o sigurnosti sopstvene zemlje, podsetivši da je kosovska policija, poslednjih meseci, preuzela odgovornost za srpske manastire i druge kulturne spomenike kojima je potrebna zaštita.

Vestervele je naveo da su kosovski Albanci nezavisnošću postali većina u svojoj državi i da Ustav garantuje sigurnost i ravnorpavnost, takođe, i za kosovske Srbe, Rome i druge manjine.

Šef nemačke diplomatije ocenio je da Kosovo i Srbija idu istim putem u budućnost, a to je evropski put, a to što zapadni Balkan danas ima evropsku perspektivu, između ostalog, jeste i zasluga vojnika Bundesvera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара